Strance ovako upozoravaju na lopove: Ko vidi ovaj znak, odmah se hvata za džep (FOTO)

U sarajevskoj ulici Sarači postavljen je znak koji turiste upozorava na lopove i džeparoše.

Znak je u vidu saobraćajnog znaka na kome na engleskom jeziku piše: „Pažnja, čuvaj se lopova i džeparoša“, uz crveni trougao na kome su prikazane ruke koje izvlače mobilni telefon i novčanik iz tašne.

Kako prenosi portal Klix.ba, građani Sarajeva se u poslednje vreme žale na povećanu aktivnost džeparoša koji koriste svaku priliku i trenutak nepažnje za krađu, pa su nadležni u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo odlučili da preventivnim delovanjem utiču na stvaranje što povoljnijeg bezbednosnog ambijenta za boravak turista.

U februaru ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je povodom održavanja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala objavilo „uputstvo turistima“ upozoravajući na veliki broj džeparoša na ulicama Sarajeva.

„U vozilima ne ostavljajte vredne predmete na vidnom mestu“, „obratite pažnju na osobe koje traže milostinju, jer su često izvršioci krivičnih dela“ i „džeparoši kradu na ulicama, trgovima i u javnom prevozu“, neke su od poruka MUP-a.

BiH PRVA U SVETU DOBILA OVAKAV ZNAK 2018. GODINE:

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva postavili su prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini, na ulazima u pećinu Ponikva kroz koju prolazi saobraćajnica.

Znak se nalazi na regionalnom putu koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje.

Iz Centra su saopštili da je to prvi takav znak u svetu, a pećina jedna od pet u svetu kroz koju celom dužinom prolazi saobraćajnica.

Izvor: kurir.rs