Sto evra dalo rezultate: 60 odsto minimalca do 10. avgusta za sve zapošljene

Kako je jutros izjavio ministar finansija Siniša Mali, privreda u Srbiji nije stala, a finansijska podrška države od 100 evra daleo je rezultate.

– U julu smo ostvarili 50,1 milijardi dinara priliva, počinje drugi paket ekonomskog programa, do 10. avgusta prve isplate 60 odsto minimalca – naglasio je ministar.

Mali je izjavio da će država za drugi paket mera za pomoć privredi za ublažavanje negativnih posledicea krize izdvojiti još oko 66 milijardi dinara.

Izjavio je da će država za 60% od iznosa minimalne zarade za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara.

Prva uplata biće do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

– Dodatnih 66 milijardi dinara će država odvojiti u drugom paketu mera kako bi podržala privredu i to je sjajna vest za privrednike, od marta smo krenuli sa merama i jedna smo od retkih zemalja koja će imati šest meseci ekonomskih mera za podršku privrednicima, rekao je ministar.

Dosadašnji paket podrške bio je vredan 5,1 milijardu evra. Kako je ministar finansija dodao, ponosan je što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja može da se pohvali ovakvom podrš privrednicima.

– U ovom trenutku ne znam zemlju koja je ovakvim sveobuhvatnim mera podržala privrednike, rekao je Mali. Rekao je da su finansije stabilne, da ima novca i da je ispunjeno sve ono što je obećano.

„Tih 100 evra se osetilo, ljudi su kupovali, to se oslikalo i kroz naplatu PDV i sada se vidi efekat toga. U ekonomskom smislu ta mera je apsolutno opravdana i kao što smo očekivali taj novac se vratio u privredne tokove, investirsan je i PDV se vratio u budžet“, rekao je Siniša Mali.

Dodaje da je ta mera bila važna i u psihološkom smislu kod građana jer na početku je postojao strah, a ta mera je državi poslužila da vrati optimizam i da pokažu građanima da je tu država na koje mogu da se oslone.

„Kada pogledate strukturu naših mera, pogodili smo u centar, ono što je privredi bilo potrebno, ali ono što je važno jeste da država pokazuje koliko je odgovorna i da građani mogu da se oslone da ćemo kroz odgovorne mere da sprovodimo odgovornu ekonomsku politiku“, završio je Mali.

Izvor: tanjug.rs