Stižu subvencije: Na račune ovih firmi leže 30.900 dinara po zaposlenom

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je da će u julu i avgustu na ime subvencija ugostiteljstvu i turizmu zbog situacije firmama koje ispunjavaju uslove biti isplaćeno po 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom kome je firma isplatila zaradu za decembar prošle godine i podnela odgovarajuću poresku prijavu.

Na spisku za isplatu subvencija se nalazi 12.155 preduzeća, a spisak se detaljno može pogledati na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Novac se dodeljuje bespovratno, a pravo na ova sredstva imaju firme koje su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovale delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, pripremanje i posluživanja hrane, pica, zatim hoteli, odmarališta, kampovi, auto-kampovi i kampovi za turisticke prikolice, putničke agencija, tur-operatori, iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

Pomenuta novčana sredstva će se korisnicima uplaćivati na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti isključivo za ove potrebe.

Pravo na subvencije izgubiće sve one firme koje smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto od dana stupanja na snagu programa pomoći zaključno sa istekom perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći.

Proveru ovog uslova za dodelu subvencija vršiće Ministarstvo finansija, o čemu će u slucaju neispunjenja obavestiti Ministarstvo turizma koje će onda tražiti povraćaj novca.

Izvor: alo.rs