Stižu pare za krovove, izolacije, fasade – bliži se rok za konkurisanje

Od ove godine država će građanima subvencionisati zamenu zastarele stolarije i prelazak na grejanje čistijim energentima. Sve ide preko „Uprave za energetsku efikasnost“ koja počinje sa radom u junu mesecu.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će javni poziv za kompanije koje će vršiti zamenu stolarije biti raspisan za deset do 15 dana, a da se poziv za građane očekuje sredinom juna.

„Lokalne samouprave koje su imale novca u svom budžetu za energetsku efikasnost su se javile na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike. Mi pričamo o 88 opštine, a one koje zaista imaju svu dokumentaciju, negde 74. Sada je sve na jedinici lokalne samouprave,“ objasnila je ministarka Zorana Mihajlović.

U narednih nekoliko dana lokalne jedinice samouprave će raspisati dva javna poziva:
„Jedan javni poziv je za firme, kompanije koje će da se bave zamenom stolarije. Mi pričamo ne samo o zameni stolarije, vrata, prozora, mi pričamo o izolaciji celih zgrada, porodičnih kuća, zamenu krovova, zamenu individualnih ložišta. Sve je to nešto što može i što ulazi u ovaj projekat“, rekla je Zorana Mihajlović.

Navela je da će kriterijumi biti jasni i da kompanije sada ne mogu da povise cene stolarije i da će proći samo one koje su kvalitetne, dobre i imaju realne cene.

„Onda će opštine i gradovi raspisati javni poziv ka svojim građanima ili ka stambenim zajednicama da se jave i učestvuju u ovom procesu u kojem država i grad daju 50 procenata, a polovinu novca daju građani“, objasnila je ceo proces Mihajlovićeva.

Konkurs za građane očekuje se sredinom jula, a potpisivanje ugovora u julu.

Izvor: Blic.rs