Stiže i novih 60.000 dinara državne pomoći: proverite da li ispunjavate uslove

Ministarstvo turizma raspisalo je javni poziv za dodelu subvencija turističkim vodičima i turističkim pratiocima. Ove subvencije biće isplaćene svakom od njih u periodu od dva uzastopna meseca, za svaki mesec u visini od 30.900,24 dinara.

Zahteve za dobijanje bespovratnih sredstava državne podrške turistički vodiči i pratioci moći će da podnesu Ministarstvu u vremenskom periodu od 2. do 16. juna.
Uslovi za ostvarivanje prava na ovu novčanu podršk su da imaju položen stručni ispit za turističkog vodiča ili turističkog pratioca, kao i da su do marta 2021. godine zamenili legitimacije, odnosno da poseduje odgovarajuće i važeće legitimacije.

Pomoć dobijaju oni koji nisu u radnom odnosu, uključujući i u privrednom društvu čiji su osnivač ili član, kao i da nisu radno angažovani po osnovu rada van radnog odnosa.
Uslov je i da ne obavljaju samostalno preduzetničku delatnost, odnosno da nisu penzioneri, a državna podrška biće odobrena samo državljanima Srbije.

Javni poziv je raspisan na osnovu Uredbe vlade Srbije a kao finansijaska podrška turističkim vodičima i turističkim pratiocima dodeljuje se zbog poteškoća u poslovanju koje je prouzrokovala opšta situacija.
Odobrena sredstva subvencija biće uplaćena na dinarske tekuće račune lica koje ostvare pravo na ovu pomoć.

Izvor: blic.rs