Stiže i 3.000 za vakcinisane, ali i 60 evra za više od pola miliona ljudi – nove prijave za novčanu pomoć već u junu

Posle 30 evra državne pomoći, na red dolaze nove prijave i isplate od strane države i za penzionere i za sve ostale koji su se prijavili, a imaju važeću ličnu kartu i prebivalište.

Prvi datum je 15. maj kada ističe rok za prijavu za 30 evra, čija isplata je u toku, ali i za 30 evra koje će država isplatiti u novembru. Drugi važan datum je 20. maj kada je i poslednji dan za isplatu prvih 30 evra.

U junu kreću naredne isplate, ali i prijave. Prvi važan datum je 1. jun i tada kreće prijava za 3.000 dinara za sve građane koji su vakcinisani. Prijava traje do 15. juna, a pravila su sledeća.

Svi koji su primili makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do 31. maja imaće pravo na 3.000 dinara. Penzioneri se ne prijavljuju, a prijava za ostale će biti identična prijavi za 60 evra.

To znači da će i za 3.000 dinara za vakcinisane biti potrebno ostaviti sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imate otvoren račun ili želite da vam se automatski otvori. Prijava će biti moguća elektronski preko sajta Uprave za trezor, ali i telefonski.

Pravo na dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane imaju svi građani Srbije stariji od 16 godina, a pomoć će biti isplaćena u periodu od 12. do 20. juna.

U junu će biti isplaćana i dodatna pomoć od 60 evra za sve nezaposlene koji su prijavljeni na biro (NSZ), a kojih ima oko pola miliona. Za ovu pomoć prijava nije potrebna.

Septembar i novembar: Penzionerima 50 evra, potom i svima po 30
Posle isplate od 30 evra u maju, penzioneri će u septembru dobiti i dodatnih 50 evra. Sledeće isplata je u novembru i tada će svi ostali građani dobiti drugih 30 evra. I penzioneri će u novembru dobiti svojih 30 evra i tako doći do ukupne cifre od 110. U novembru će i nezaposleni dobiti svojih 30 i tako doći do ukupne cifre od 120 evra.

Ko se prijavljuje, a ko ne mora da se prijavi?

– penzioneri – ne moraju ni za 60 evra, niti za dodatnih 50 evra, ni za 3.000 za vakcinisane

– punoletni građani, državljani Srbije sa aktivnim prebivalištem – moraju da se prijave za pomoć od 60 evra. Rok prijave do 15. maja.

– korisnici socijalne pomoći – dobijaju 60 evra i ne moraju da se prijavljuju

– nezaposleni na birou – moraju da se prijave do 15. maja za 60 evra koji dobijaju kao i ostali građani, a ne moraju da se prijavljuju i za drugih 60 evra koje dobijaju po osnovu nezaposlenosti

Izvor: blic.rs