Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda počne da ključa – Razlika u kuvanju je velika

Sigurno znate za onaj savet da voda u kojoj su jaja treba da provri i onda se ostave još 5 minuta da ključaju, sklone s ringle? Pa… i ne baš. Obično tada žumace ostaje sirovo, a belance se odmah skuva.

Meri Frensis Kenedi Fišer, nekada jedan od najboljih ženskih kuvara u Americi je napisala knjige u kojima je davala značajne savete o kulinarstvu.

Pored mnogobrojnih trikova o načinu prirpremanja hrane, ona je i otkrila dve najbolje metode za savršeno skuvana jaja koje garantuju da će žumance biti potpuno skuvano, ali i meko.

Prvi način je možda i najlkši, samo je bitno da pratite redom korake. Dakle, prvo je potrebno da jaja prelijete hladnom vodom, a tek onda da ih stavite u kipuću. Ringla treba da bude uključena na srednju jačinu, a jaja slobodno može da ostavite koliko god želite. Iako mislite da je ovaj proces kuvanja duži, budite uvereni da će se skuvati jednako brzo kao i kada voda ključa.

Druga tehnika podrazumeva da u šerpu sipate hladnu vodu, uronite jaja, a potom vodu brzo zagrejete. Čim provri, jaje je skuvano!

Iako su ove njene metode pobrojale mnoge pohvale, a ljudi koji su ih isprobali kažu da jaja zaista jesu najukusnija kada se skuvaju na pomenute načine, Meri je u svojoj knjizi navela da postoji jedan mali nedostatak. Jaja su savršeno skuvana, ali je teže očistiti ljusku sa njih.

Izvor: telegraf.rs