STANDARD PADA, CENA RASTE, LJUDI ĆUTE: Opet poskupelo dizel gorivo u Srbiji, litar VRTOGLAVO SKUP!

Cena goriva u Srbiji skočila je već tri puta od početka ove godine. Poslednji put cena po litru običnog dizela iznosila je 163 dinara, a sad je 167 dinara, što je četvrto poskupljnje u kratkom vremenskom periodu.

Podsećamo, nezadovoljni vozači su zbog cene goriva  protestovali širom Srbije i blokirali puteve što je naišlo na masu oprečnih komentara.

Očito ovaj protest nije urodio plodom, jer cene goriva i dalje skaču.

Da su nezdovoljni vozači samo izgubili vreme i sprečili ostale građane da dođu na svoje odredišta tog kobnog osmog maja, dokazjuje i fiksalni račun  na benzinskoj pumpi ili samo izgovor kasirke o ceni vašeg natočenog goriva, što je dovoljni da se frapirate u trenutku.

Statistika:

Bosna i Hercegovina – Prosek plate iznosi  440 e – cena goriva 140 dinara.

Hrvatska – Prosek plate 835 evra – cena goriva – 168 dinara.

Slovenija – Prosek plate 1.062 evra – cena goriva 153 dinara.

Crna Gora – Prosek plate 512 evra – cena goriva 167 dinara.

Prosečna plata u Srbiji u toku 2018. iznosi 459 evra ili ti 54.000 dinara – cena goriva  167 dinara.

Kada uporedimo cene dizel goriva u Srbiji i zemljama u Regionu, dolazimo do račune da imamo najskuplje gorivo u Regionu, ako uzmemo u obzir i prosek primanja.

Kako smo krenili, očito ćemo stići Norvešku gde cena dizel goriva iznosi 1,74 evra (oko  200 dinara) što je za njih  sasvim u redu, budući da je prosek plate oko 3000 evra. Za sada smo daleko od norveškog standarda, ali blizu cene goriva.

Izvor: espreso.rs