Stan na dan za Novu godinu čak 400 evra: Kapaciteti u Beogradu popunjeni, rezervisani čak i najskuplji

Iako je do Nove godine ostalo još dvadesetak dana, mnogi koji žele da je proslave u Beogradu izabrali su opciju „stan na dan“. Što se tiče cene za jedno noćenje, kreće se od 40 evra pa do 400 evra, za uži i širi centar.

Ovaj vid zakupa „stan na dan“ popularan je godinama, a već sada na sajtovima nema slobodnog objekta za doček Nove godine. Kako Kurir saznaje, i hotelski kapaciteti su dosta popunjeni, a takođe su i mnogi restorani već rezervisani.

Kako stvari trenutno stoje, vlasnici stanova koji izdaju svoju nekretninu „na dan“ želei su da iskoriste ovu situaciju, čak i masovni dolazak Rusa i Ukrajinaca, koji su dobre platiše, i da tokom praznika podignu cenu iznajmljivanja. Na sajtovima za oglašavanje, za jedan stan na dan na Novom Beogradu od 40 kvm, koji ima jednu spavaću sobu, kuhinju i kupatilo, traži se čak 40.754 dinara, ali ima i onih koji idu i do 55.000 dinara.

Naravno, svaka roba ima svog kupca, i sve bi bilo u redu, ali više od 90 odsto stanodavaca ne plaća porez državi, niti se igde u platnom prometu beleži da su uzeli novac od iznajmljivanja.

Milić Đoković, agent za nekretnine za „Kurir“ kaže da cene variraju u zbog toga što se kao “stan na dan” izdaju i garsonjere i stanovi i studija i apartmani.

– Mi to nismo jasno razgraničili u Srbiji i sve ih vodimo pod jednim, što baš i nije ispravno. Verovatno ima i dosta skupih stanova na dan, a naročito za tu novogodišnju noć, međutim većina njih ima i veće kapacitete, tj. veći broj ležajeva. Na cenu utiče i opremljenost stana i to da li ima džakuzi, što znatno privuče ljude – rekao je Đoković i još dodao:

– Savetovao bih svima koji su u potrazi za ovom vrstom iznajmljivanja da dobro prouče oglas, jer ima i dosta prevara. Isto tako treba proveriti da li stanodavac nudi i parking mesto, a najbitnije je raspitati se i o higijeni, da li ima čistih peškira i da li je sve dezinfikovano. Džaba džakuzi u stanu ako je pre tog stanara bilo 15 ljudi unutra i posle toga ništa nije dezinfikovano.

Međutim, jedan oglas zapao je za oko korisnicima društvenih mreža, koji su ga masovno delili i nisu mogli da se načude ceni, a mnogi su to žestoko i kritikovali.

– Izdajem 2,5 stan, 60 plus 10 kvadrata terasa, na odličnoj i mirnoj lokaciji u Mirijevu 2. Namešten je, stvari i uređaji su potpuno novi. Zgrada je takođe nova, čista i uredna – napisao je stanodavac uz dodatak da je cena kirije 750 evra i da je obavezan depozit obavezan.

Izvor: kurir.rs