Šta se radi sa slavskim žitom, svećom i pogačom posle slave? Pazite da se ne ogrešite – Neke stvari nikako ne treba da radite

Mnoge domaćice vole da im slavska trpeza bude bogata. Neke preteraju u spremanju hrane, pa nakon slave im ostane višak, a onda se nameće pitanje, šta uraditi sa svom hranom koja preostane i koja se ne može iskroristiti u narednim danima.

Za pečenje, sarmu, čorbu nema problema. Njih možete zamrznuti i nakon nekog vremena odmrznuti. Meze je najbolje podeliti s porodicom i obližnjim prijateljima, jer ono nije najboljeg ukusa nakon što se zamrzne i nanovo odmrzne.

Kada je žito i slavska pogača u pitanju tu stvari nisu jednostavne. Naime, oni se ne mogu zamrzavati, a najveći greh je ovu hranu baciti. Ukoliko vam je preteklo pogače iskoristite je na bilo koji način.

Možete je podgrejati u rerni, začiniti nekim začinima, napraviti od nje poparu, prženice, bilo šta, samo je nemojte baciti. Ako ipak ne uspete da sve pojedete dajte životinjama u okviru domaćinstva.

Za žito važi isto. Žito može da stoji i do 7 dana u frižideru, pa ga možete za to vreme iskoristiti na razne načine. Idealan slatkiš od slavskog žita je žito sa šlagom. Sve što vam treba jeste da umutite jednu kesicu šlaga sa kiselom vodom i namažite preko šlaga. Podelite žito sa bliskim ljudima, jer ni njega kao ni pogaču nikako ne valja baciti.

Kada je slavska sveća u pitanju, ukoliko nije izgorela cela sveća tokom dana, ona se vinom ugasi i stavi ispod ikone gde se pali prilikom nekog od sledećih praznika koji se proslavljaju u krugu porodice. Možete je iskoristiti i kada sveštenik dođe u kuću da sveti vodicu. Poželjno je da sveća cela izgori do naredne slave, ali ako se to ne desi, onda je odnesite u crkvu na dan slave i tamo je pre liturgije upalite.

Izvor: glossy.espreso.co.rs