Šta prstohvat sode bikarbone može da učini za vašu lepotu i zdravlje: 10 super primena

Iako je često koristimo u svakodnevnom životu, soda bikarbona i dalje ostaje misterija za mnoge ljude u pogledu njenih kvaliteta. Pored toga što je korisna za kuvanje, soda pruža i brojne prednosti za ljudsko zdravlje.

Soda bikarbona je napravljena od natrijum bikarbonata i uglavnom se koristi za poboljšanje kvaliteta testa, dajući mu teksturu i ukus. Pre mnogo vekova ljudi su je koristili za čišćenje svojih domova i dvorišta. Međutim, 1920-ih godina, soda bikarbona prvi put je korišćena u medicinske svrhe.

Soda bikarbona je jeftina i lako može da se pronađe na svim tržištima. Koristi se za lečenje povreda, ali i kao kozmetički proizvod.

Pogledajte kako možete da koristite sodu bikarbonu na 11 različitih načina:

Prirodni dezodorans: Antiperspiranti imaju veliku količinu aluminijuma i parabena, tako da ako želite da se oslobodite teških sastojaka, onda je soda bikarbona za vas. Stavi malo sode na pazuh i neprijatan miris će nestati.

Ujedi insekata: Pomešajte vodu s sodom bikarbonom i stavite smesu direktno na ujed insekata kako biste sprečili svrab.

Gorušica, loša probava i čir: Pomešajte ½ šolje vode sa ½ kašičice sode bikarbone i pijte smesu svaka dva sata da bi se normalizovala kiselost želuca, loša probava, žgaravica i bolni čirevi.

Kupka za stopala i piling: Izmešajte toplu vodu s 3 kašike sode bikarbone i potopite noge. Ili napravite pastu i utrljajte je u stopala da biste očistili kožu.

Opuštajuće kupka: Stavite sodu bikarbonu u kadu sa vodom i dodajte omiljeno esencijalno ulje. Ova voda će takođe pročistiti odvod i očistiti kadu posle.

Sredstvo za čišćenje ruku: Pomešajte vodu i sodu bikarbonu u razmeri 1: 3 i koristite smesu za čišćenje ruku od neugodnih mirisa i prljavštine.

Tretman protiv opekotina: Dodajte pola šolje sode bikarbone u toplu vodu i napravite kupku koja će izlečiti opekotine od sunca. Ili namočite krpu ili peškir u takvu smesu i nanesite direktno na bolna područja.

Pasta ze desni i zube: Istraživanja su pokazala da soda bikarbona stimuliše uklanjanje kamenca čak i bolje od tradicionalnog čišćenja pastom za zube. Takođe uklanja bakterije u ustima. Pomešajte sodu bikarbonu i so u razmeri 6: 1 da biste se rešili bakterija na desnima. Uzmite malu količinu na kažiprst i trljajte desni.

Izbeljivanje zuba: Uzmite jagodu i pomešajte je sa ½ kašike sode bikarbone. Zatim nanesite smesu na zube i ostavite 5 minuta. Zatim operite zube kao što to obično radite i dobro isperite. Uradite ovo jednom nedeljno.

Prirodni deterdžent: Soda bikarbona se dugo koristi kao sredstvo za čišćenje. Čak je njome očišćen i Kip slobode tokom obnove 1986. godine. Kuhinju možete da očistite prskanjem na prljavu površinu.

Pored toga, sodu bikarbonu možete da koristite i kao izbeljivač i omekšivač veša. Tepihe ćete očistiti ako ih pospete sodom bikarbonom i ostavite tako pola sata pa usisate. Takođe soda bikarbona je odlična za uklanjanje pesticida sa povrća.

Izvor: stil.kurir.rs