Šta nikako ne smete da radite dok punite telefon?

Tuđi punjač

Kad god je to moguće, izbegavajte da koristite bilo koje druge punjače osim originalnog koji ste dobili s pametnim telefonom. Ukoliko često punite bateriju drugim punjačima, moguće je da ćete joj skratiti životni vek i smanjiti kapacitet. Pogotovo se klonite jeftinih punjača jer nemaju ugrađene odgovarajuće zaštitne mehanizme.

Uklonite futrolu

Zaštitne futrole su super kada treba da zaštitite smartfon od ogrebotina i padova, ali one mogu naštetiti vašem uređaju ukoliko ih ostavite na njemu tokom punjenja. Zašto? Pa, mogu da blokiraju odvod toplote, zbog čega bi moglo da dođe do bespotrebnog zagrevanja telefona.

Ne punite telefon noću

Ne, stvarno. Nemojte. Nema nikakve svrhe niti smisla. Radije dopunite telefon pre spavanja, pa nastavite ujutru dok se spremate za posao, u školu ili kuda već.

 

Ne punite ga i ne praznite do kraja

Životni vek baterije ograničen je, između ostalog, ciklusima punjenja i pražnjenja. Svaki put kad ispraznite bateriju do kraja i napunite je u potpunosti potrošili ste jedan ciklus. Stoga nastojte da punite mobilni otprilike do 80 odsto i da ga ne praznite ispod 20 odsto.

Izvor: alo.rs