Šta nikad ne smete da čistite sodom bikarbonom: Uništićete kosu, nameštaj, kožu…

Iako se zbog niza hvalospeva čini kao univerzalno rešenje za sve što postoji, soda bikarbona ipak nije dobar izbor za čišćenje sledećih 8 stvari, jer može da ih ošteti ili potpuno uništi!

Staklo: Soda bikarbona je veoma agresivno sredstvo, koje vrlo lako može da ošteti staklene površine. Ako želite da koristite prirodna sredstva, radije se okrenite sirćetu.

Aluminijum: Slobodno možete da perete aluminijumsko posuđe soda bikarbonom, ali ne zaboravite da ga odmah isperete, inače popularni beli prah može da izazove oksidaciju aluminjuma i gubitak boje posuđa.

Keramička ploča šporeta: Vrlo lako će se ova osetljiva površina ogrebati i ostaviti bele tragove koje je nemoguće ukloniti.

Mermer i kvarc: Vremenom soda bikarbona uništava zaštitni sloj na mermernim i kvarcnim površinama, a zatim počinje da ostavlja ružne ogrebotine na samom materijalu.

Drveni nameštaj i pod: Soda bikarbona može da bude previše jaka za neke premaze na drvenom nameštaju. Kao i kod mermera i kvarca, prvo će bukvalno „pojesti“ zaštitni sloj, pa preći na uništavanje samog drveta.

Koža: Soda bikarbona je bazna, dok je ljudska koža blago kisela. Korišćenjem sode bikarbone na koži neutralisaćete normalnu kiselost, što kao posledicu ostavlja suvu i ispucalu kožu.

Kosa: Isto kao i sa kožom, korišćenje sode bikarbone na kosi dovešće do uklanjanja prirodnih ulja, pa će kosa biti suva i lomljiva.

Posuđe sa pozlatom: Zlato je veoma mek metal, a soda veoma abrazivno sredstvo za čišćenje. Kad se jednom pozlata ošteti, vremenom će sve otpasti.

Izvor: stil.kurir.rs