Šta će se u vašem telu promeniti ako mesec dana jedete seme lana?

Seme lana je deo ishrane mnogih naroda već stotinama godina. Ova namirnica se s punim pravom nalazi na listi supernamirnica.

Možete je dodati mnogim namirnicama i njome obogatiti vaša omiljena jela, pa ćete time u organizam uneti pravo bogatstvo lekovitih sastojaka.

Evo na koji način ovo seme utiče na vaš organizam:

Bogato je omega 3 masnim kiselinama koji imaju neverovatan uticaj na vaše opšte zdravlje. Laneno seme može da smanji nivo lošeg holesterola u krvi i do 50 procenata. Ove semenke takođe mogu sniziti i nivo triglicerida za 25-60 procenata. Ne samo što smanjuju nivo holesterola i triglicerida, semenke lana utiču preventivno i na pojavu dijabetesa i regulišu nivo šećera u krvi. Samo tri kašike lanenog semena sadrže onoliko omega 6 i omega 9 masnih kiselina koliko se nalazi u pola kilograma ribe. Laneno seme je veoma bogato vlaknima, pa tako utiče i na pravilno varenje i sprečava zatvor. Lignani koji se nalaze u semenkama lana deluju preventivno na pojavu raka, srčanih oboljenja i osteoporoze. Takođe, lignani smanjuju upale i efikasno ublažavaju tegobe usled artritisa i lupusa. Semenke lana vam mogu pomoći i da smršate jer značajno produžavaju osećaj sitosti.

Izvor: lepaisrecna.rs