Šta će se desiti sa vašim organizmom ako svako jutro konzumirate jaja?

Jaja su obrok koji se lako sprema i veoma je ukusan, ali da li je dobro konzumirati ih svako jutro?

Zbog loše reputacije i činjenice da su jaja izvor holesterola, mnogi smatraju da jaja podižu nivo holesterola u krvi i da doprinose razvoju bol.sti srca. Ali to nije istina – jaja sadrže 180-186 miligrama holesterola, dok vaša jetra proizvodi više, oko 1000-2000 miligrama holesterola dnevno.

Prema tome, količina holesterola u jajima nije prevelika, što znači da ih možete konzumirati svaki dan.

Lekari i svetski nutricionisti slažu se sa činjenicom da je jaje izuzetno zdrava hrana i da, ako se jede umereno, ne može da ugrozi vaše zdravlje, već može samo da ga poboljša. Konzumiranje jaja svakodnevno čini čuda za vaš organizam, jer telu daju 14 hranljivih materija, među kojima su vitamini A, D i E, kao i gvožđe, cink, folna kiselina i holin. Jaja su od najveće važnosti za kosu, kosti, zube i oči.

Nutricionisti kažu da su tri jaja dnevno savršena mera za održavanje dobrog zdravlja i da ćete uz pomoć njih uneti oko 20 grama proteina koji će vas zasititi do ručka. Jaja moraju da se konzumiraju sa povrćem da bi se unela dodatna količina vlakana, kao i vitamini i minerali.

Međutim, postoji način na koji jaja mogu štetno uticati, a to je kada preterate sa njihovim unosom, ali ako se držite mere do tri jaja dnevno, onda ćete biti „zdravi kao dren“.