Srpskoj Vojsci zabranili da uđe u Jasenovac – Vulin: Zgađen sam ustaškom sramotom

Hrvatska nastavlja sa skandaloznim odlukama – posle pravljenja liste nepoželjnih pevača iz Srbije u Hrvatskoj, delegaciji Vojske Srbije koja je trebalo da prisustvuje obeležavanju Dana Svetih novomuč.nika jasenovačkih zabranjen je ulazak u tu zemlju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin priznaje da je zgađen ovom odlukom i da je Hrvatska time još jednom pokazala svoju ustašku sramotu.

U delegaciji Vojske Srbije bili su starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, a njihovo prisustvo obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika bilo je najavljeno. Na granici, na prelazu Batrovci-Bajakovo, delegacija je zaustavljena i pretresena. U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose. Iako su članovi Vojske bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, carinici su im saopštili da nemaju dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uslove boravka.

Ministar odbrane je rekao da je kao čovek zgađen, a kao antifašista poražen. On je za Kurir rekao i da Srbija nikada ne bi sprečila nekoga da oda počast žrtvama nacista:

– Ako Hrvati ili njihova vojska ikada budu poželeli da dođu u Srbiju i polože venac na grob str*ljanih kragujevačkih đaka ili od ustaša pob**enih Srba u Šidu, biće dobrodošli, i niko ih neće sprečiti da se poklone senima žrt.va. Meni je zabranjeno da uđem u Hrvatsku jer sam hteo da se poklonim jasenovačkim mučenicima, a sada tu sramotu ponavljaju zabranom ulaska našoj deci. Sledbenici Pavelića ne mogu da dopuste Srbima da se okupljaju ili sećaju. Svako je danas još jednom izabrao stranu sveta kojoj pripada: mi jasenovačku istinu, a Hrvatska ustašku sramotu.

Politički analitičar Branko Radun kaže da ponašanje države Hrvatske prema Srbima nije nikakvo iznenađenje, već kontinuitet hrvatske politike.

– Pogledajte kakav tretman imaju Srbi u Hrvatskoj, učestale napade na turiste, prava antisrpska histerija, i to je, po meni, kontinuitet hrvatske politike. To je trajno obeležje, ta antisrpska ideja je deo hrvatskog identiteta. Pavelić nije incident, to je trajna crta i mi treba s tim da se suočimo – navodi Radun.

Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske, oglasila se na Tviteru:

– Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susedima, a kako bi se skrenula pažnja s teškog unutrašnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srpske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice, koje srpska strana nije poštovala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primer neprimerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se kratko osvrnuo na incident i rekao da je „nama važno da onoliko koliko poštujemo svoje žrtvve, poštujemo i tuđe“.

– Ja razumem da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti u Drugom svetskom ratu. Bolje da ne komentarišem izjave koje sam čuo u Poljskoj. Postojala su samo dva nacistička režima u Evropi – kazao je Vučić.

Izvor: kurir.rs