Srpski plastični hirurg upozorava: Na sunce nikako od 11 do 17 sati, a evo zašto ova deca ne smeju nikad na plažu

Možete uživati u sunčanim danima, moru, jezeru, reci i planini, ali nikako ne zaboravite da vaša koža mora da bude dobro zaštićena. To je naš najveći organ i u letnjim mesecima zaslužuje posebnu pažnju i zaštitu.

UVA zraci odgovorni su za fotostarenje, UVB „krivi su“ za preplanuli ten, ali i oštećenje kože, opekotine i nastanak tumora kože. Zbog svega toga moramo da vodimo računa kako da zaštitimo kožu.

„Leti pre svega treba da nosimo odeću od prirodnih materijala, kao što su pamuk, lan, svila, a ovo se posebno odnosi na ljude koji su zbog svoje profesije izloženi tokom više sati dnevno suncu. Važno je da se nose sunčane naočare, kao i šešir, posebno osobe koje imaju retku kosu ili je nemaju“, savetuje dr Dragana Petrović-Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, koja naglašava važnost krema i kozmetičkih preparata.

„Proverite da li kozmetički preparati, kreme za lice i puderi sadrže zaštitni SPF faktor, i ako ga ne sadrže, neophodno je da lice, vrat, dekolte i šake namažete kremom sa zaštitnim faktorom“, rekla je dr Dragana Petrović-Popović i savetuje kako treba da se ponašate na plaži.

„Obavezno je nanošenje krema sa zaštitnim faktorom, najpre 50, a nakon tri do pet dana može se preći sa faktor 30. Potrebno je namazati celo telo, i ne zaboraviti, uši, dlanove, tabane i poglavinu posebno kod beba, male dece i osoba sa retkom kosom ili bez kose. Tako zaštićeni možete se slobodno kupati i uživati u vodenim sportovima, a nakon toga vreme provoditi u hladu, nikako ne ležati diretno na suncu. Nikako se izlagati suncu između 11 i 17 časova“.

„Posebno treba obratiti pažnju na bebe i decu jer je štetni efekat sunčevog zračenja kumulativan, tako da se posledice izlaganja suncu nakupljaju od rođenja i u kasnijem životu ispoljavaju kao neki od tu*ora kože, a u estetskom smislu kao prerano starenje usled oštećenja kože. Generalna preporuka je da bebe i malu decu uopšte ne treba izlagati suncu, da moraju biti cela namazana adekvatnom količinom kreme sa zaštitnim faktorom 50, kao i preporuka za nošenje adekvatne odeće za kupanje koja se proizvodi od materijala koji ne propuštaju sunčeve zrake“, dodala je doktorka.

„Pored dece i beba, posebnu pažnju treba da obrate osobe svetle puti, sa plavim i zelenim očima, riđe osobe, kao i osobe sa više od 100 mladeža na telu, oni koji su već imali neki tu*or kože posebno melanom. Oni se ne smeju izlagati suncu uopšte i preporuke za njih su kao i za male bebe sa nošenjem zaštitne odeće koja ne propušta sunčeve zrake.

Izvor: kurir.rs