Srpski izum za doba korone: Pre 2 dana je postavljen, radi na glas – evo čemu služi i kako izgleda

Mašina koja bez kontakta u skladu sa zaštitom od korone isporučuje zaštitne maske putnicima na Aerodromu Nikola Tesla rezultat je rada domaće pameti okupljene gde su 90% njenih delova smislili i sami proizveli.

„Trebalo nam je 30 dana da napravimo mašinu koja može da radi na glas, sa pola metra ili metar distance. Druga opcija je da se sa metar do metar i po podignete desnu ruku i onda upravlja mašinom preko pokreta ruke“, rekao je Nikola Vučićević.

I oni koji se ne snalaze bez kontakta na mašini je i mali tač koji se UV zracima konstantno dezinfikuje kako bi ipak stigli do maske.

Ova firma dobila je na početku podršku Fonda za inovacione delatnosti i napravila kabine za dezinfekciju.

„Prilikom pravljenja kabine pošto su lanci snabdevanja bili prekinuti nabavili smo mašine kojima sve potrebne delove koje ne možemo da nabavimo – možemo da napravimo. Za kabine su tokom maja i juna stale porudžbine a videli smo svetski trend za mašine za maske. Naša mašina za razliku od svetskih radi bez kontakta“, kaže on.

„Želeli smo da napravimo nešto drugačije, delova nije bilo, pa smo izmislili mehanizam, koji izbacuje maske jer je sa njima problem što se zaglavljuju. Mašina je domaći izum koji ćemo pokušati u narednim mesecima i da patentiramo“, dodaje Nikola.

„Ako postoji interes lokalne zajednice pokušaćemo i po gradu. Sa povećanjem obima saobraćaja, možda i više aparata na aerodromu“, rekao je on.

Ova firma sve do korone bavila se upotrebom novih tehnologija u svrhu marketinga.

„Marketing i eventi stoje, pa smo se preorijentisali, već smo pravili vending mašine, ali sa velikim tač ekranima. Napravili najveći hologram u Srbiji 2019. godine koji je bio 4 kvadratna metra. Dosta inovativnih stvari smo napravili ali je ova mašina do sada najkomplikovanija“, ističe on.

Mašina ne mora biti samo za maske, jer može da isporuči bilo koji proizvod bez ograničenja veličine, pa su planovi da bude razvijana u naredna 2-3 meseca.

„Otprilike 7,5 hiljada puta može dezinfikuje samo sa jednim punjenjem. Napravili tunel za dezinfekciju maski i telefona, i sada planiramo da i njega do kraja razvijemo“, zaključuje Vučićević.

Izvor: tanjug.rs