Sreli se pravoslavni sveštenik, rabin i imam: Ne, ovo nije početak vica, već predivna priča sa snažnom porukom celom svetu

Sreli se pravoslavni sveštenik, rabin i imam. Ne, nije početak nekog vica, već jedne lepe priče u kojoj su predstavnici tri različite religije mesec dana živeli zajedno, sa celim svojim porodicama, na tri različita kontinenta, a cela ideja je promovisanje međuverskog dijaloga.

Beograd, Denver i Ćirabon bili su gradovi u kojima su svoju svakodnevnicu, u zajedničkom domu, delili jerej Gligorije Marković iz Srbije, ortodoksni rabin Dov Hofman iz SAD-a i imam Muhamed Abdulah Sukri iz Indonezije.

Oni su bili deo velikog međunaronog programa „Hiljadu Avramovih krugova“ čiji je cilj da promoviše verski dijalog i suživot u kojem je planirano da narednih deset godina 3.000 učesnika, pripadnika hrišćanske, jevrejske i islamske zajednice žive zajedno nekoliko nedelja i tako upoznaju jedni druge.

Tokom drugog od hiljadu Avramovih krugova koji je počeo u Beogradu, sredinom avgusta, predstavnici triju religija su delili svakodnevnicu u svojim zajednicama, obilazili groblja, odlazili na službe, držali psihoterapije i debatovali kako bi „osetili“ život pripadnika druge religije.

– U Srbiji smo živeli u mojoj kući, u SAD-u u rabinovoj, a u Indoneziji u verskoj školi koja je stara skoro 500 godina. Bilo je jako izazovno i interesantno biti blizu i živeti život dve tako zatvorene vere. Videti i sagledati sopstvenu veru u suživotu sa pripadnicima drugih religija – kaže za „Blic“ jerej Gligorije Marković iz Srbije.

Živeli život vernika drugih religija

Budući da je krug otvoren u Beogradu, u Crkvi Svetih cara Konstantina i carice Jelene, gde je bogoslužuje jerej Marković, rabin i imam su parohijskom domu pevali sa crkvenim horom.

– Išli su sa mnom u zatvor u kome radim i razgovarali sa upravnikom i osuđenicima. Posetili smo i patrijarha Irinija, obišli manastir Studenica gde smo prespavali – prepričava druženje jerej i dodaje da su rabin i imam u srpskoj prestonici obilazili i verske objekte svojih religija.

– Tokom programa smo imali priliku da podelimo svakodnevnicu pripadnika drugih religija, dakle što rade rabin i imam. U Americi smo išli na radionice, prisustvovali tumačenju sveštenih knjiga, ili grupama psihoterapije koje rabin drži. On je i ljubitelj planinarenja, te smo planinarili i penjali se na planinske vence iznad Denvera gde rabin ima kolibu na 3.500 metara nadmorske visine – navodi jerej Marković.

Prema navodima hrišćanskog sveštenika, u Indoneziji su živeli život onako kako to čine pripadnici islamske zajednice.

– U Indoneziji smo živeli u školi u kojoj se deca od pete godine školuju za razna zanimanja, ali i uče o religiji. Pratili smo šta se dešava u školi, susretali se sa decom, učestvovali u javnim debatama uz studente. U Džakarti smo uz prisustvo brojnih ambasadora i predstavnika civilnog društva i institucija diskutovali o važnosti zajedničkog saživota – kaže jerej Marković.

Poštovana pravila svih religija

U vreme druženja svaki od predstavnika je imao mogućnost da ispoveda svoju religiju, da se hrani i vreme provodi u skladu sa načinom na koji je to propisano u religijskim knjigama.

– Kod nas je bilo doba posta, te sam se ja tako i hranio bez obzira gde smo bili. Imam je konzumirao samo halal hranu, dok je rabin svoje obroke bazirao na košer ishrani – navodi jerej Marković.

Cilj programa – spoznati ljude oko sebe

Pravoslavni sveštenik ističe kako je lepota ovog programa i života sa predstavnicima drugih religija to što je mogao da oseti kako ljudi žive u zajednicama koje su drugačije od pravoslavnih.

– Biti u džamiji sa 1.000 muslimana je jako inspirativno. U vreme kada se islam pominje kao militantni a koji je povod za rat, lepo je videti da je to zapravo religija koja je motiv za gradnju društva i njegov prosperitet, kao doduše i ostale religije koje se danas jako često koriste kao povod za ratovanje. Zato je sagledanje sebe kroz druge i suživot sa ljudima koji ispovedaju druge religije za mene bilo neprocenljivo iskustvo – zaključuje jerej Marković.

Šta su Avramovi krugovi?

Projektat „Hiljadu Avramovih krugova“ nastao je na inicijativu Pariskog mirovnog foruma koji je u novembru prošle godine okupio 65 predsednika država, Vlada i brojne druge učesnike kako bi predložio saradnje na svetskom novou.

Ideju za priojekat dao je Dino Pati Đalal iz Indonezije koji se više od 30 godina nalazi u narodnoj diplomatiji, dok je realizator projekta Zajednica za međunarodnu politiku Indonezije, a drugi krug projekta finansirala je Vlada Kraljevine Danske.

Izvor: blic.rs