Srbija sačuvala neutralnost i postala centar Balkana za svetske lidere, u Beograd stižu Putin, Tramp i Si Ðinping

Srbija je jedina zemlja koja će u svega nekoliko meseci ugostiti trojicu najuticajnijih svetskih državnika – Vladimira Putina, Donalda Trampa i Si Ðinpinga. Srbija je zahvaljujući svojoj politici neutralnosti došla u situaciju da u isto vreme ima ugovorene dolaske predsednika Rusije, Amerike i Kine, što samo govori o tome koliko je u Moskvi, Vašingtonu i Pekingu uvažavaju kao glavni centar za bezbedan i miran Balkan.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je Srbija postala najvažnija i najuticajnija zemlja zapadnog Balkana, a njen predsednik Aleksandar Vučić ključna politička ličnost celog regiona.

– Raspodela moći u svetu je takva da se velike sile bore za dominantan uticaj svuda u svetu, pa samim tim i na Balkanu. SAD, Nemačka, Francuska, Kina, Rusija, Turska, kao i pojedine zemlje Bliskog istoka, pokušavaju da pridobiju balkanske države na svoju stranu. To je izazov za Srbiju, koja se trudi da balansira između jedne i druge strane. Ako Tramp osvoji drugi mandat, realno je da poseti Beograd, jer je predsednik Vučić sporazumom u Vašingtonu uspeo da obnovi savezništvo s Amerikom, koje je za Srbiju i sve njene građane životno važan – naglašava Jovanović.

Bivši diplomata Milisav Paić smatra da će dolazak najmoćnijih svetskih lidera jačati međunarodni položaj Srbije i da bi to trebalo iskoristiti.

– Ovim se potvrđuje uloga Srbije kao države koja je okosnica mira i stabilnosti na Balkanu. Ovo je šansa za nas i pokazatelj da se bez udovoljavanja interesima Srbije nijedno pitanje ne može dugoročno rešiti. Rusiji, Americi i Kini je očigledno stalo da Srbija ne ode na jednu, drugu ili treću stranu, što nama daje određeni manevarski prostor da sami odlučujemo o svojoj spoljnoj politici. Mudrom spoljnom politikom Srbija je uspela da sa podjednakim uvažavanjem gleda na sve tri strane – kaže Paić.

Podsetimo, specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel juče je potvrdio da se poseta Trampa Srbiji uveliko planira i da se trenutno radi na pronalaženju datuma njegovog dolaska. Vladimir Putin trebalo bi da u oktobru dođe u radnu posetu Srbiji, tokom koje će prisustvovati centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save na Vračaru. Si Ðinping je u aprilu imao telefonski razgovor sa srpskim predsednikom, u kojem je, između ostalog, prihvatio Vučićev poziv da uskoro ponovo poseti Srbiju.

Izvor: kurir.rs