Srbi skidaju tablice da izbegnu kazne, nasamarili policajce: Paprene sankcije u Grčkoj i regionu

S obzirom na to da su od prošle godine u Grčkoj na snazi drakonske kazne za nepoštovanje saobraćajnih propisa, mnogi Srbi su se dosetili kako da izigraju zakon i nasamare grčke policajce – kada se nepropisno parkiraju, sami skidaju tablice sa svojih vozila i tako izbegavaju novčanu kaznu i oduzimanje dozvole.

Ovo je za Kurir potvrdio direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić, koji je apelovao na turiste da poštuju propise i vode računa da im letovanje ne bi preselo.

– Policija različito reaguje od mesta do mesta, u nekima ostave obaveštenje o kazni na vozilu koju plaćate u lokalnoj samoupravi, a ukoliko platite u roku od osam dana, iznos kazne se prepolovi. Ali u Solunu i solunskoj regiji, ukoliko se nepropisno parkirate ili napravite neki teži prekršaj, skidaju tablice, koje podižete u lokalnoj policijskoj stanici kada platite kaznu – priča Seničić i dodaje:

– Imali smo simpatične situacije da naši ljudi koji se nepropisno parkiraju sami skinu tablice i ubace u gepek kako bi izbegli kaznu, jer onda, kako su mi rekli, policajac koji naiđe misli da je neko od kolega već odradio posao.

Seničić objašnjava da se dozvole oduzimaju kada su u pitanju teži prekršaji koji nisu za mandatnu kaznu ili ako je u pitanju kazna za koju se mora ići kod sudije za prekršaje.

– Može se desiti da vas policija locira za brzu vožnju, pa vas ta kazna sačeka na graničnom prelazu i ne možete preći granicu dok to ne platite – ističe Seničić.

Ranijih godina su grčki policajci okretali glavu kada vozilo sa srpskim tablicama napravi neki prekršaj, ali se od prošlog leta ta situacija promenila. Grci više nemaju milosti kada su u pitanju korišćenje telefona u vožnji, nevezivanje pojasa, vožnja u zaustavnoj traci, bacanje opušaka, nepropisno parkiranje, vožnja u papučama, vožnja motora bez kacige.

Pojedinim srpskim turistima koji su kršili ove propise policija je skidala tablice i oduzimala dozvole na period od 60 dana, a plaćali su i debelu novčanu kaznu.

Budite oprezni tokom boravka u Grčkoj i vodite računa o propisima, jer vas prekoračenje brzine može koštati i do 750 evra. Ukoliko niste vezali pojas, bićete kažnjeni sa 350 evra, ako vozite u papučama, platićete 50, a ako telefonirate tokom vožnje, 100 evra. I ne pomišljajte da sedate pijani za volan, osim što rizikujete život, možete ostati i bez 625 evra.

Za ovo vam preti skidanje tablica i oduzimanje dozvole:

telefoniranje tokom vožnje, nevezivanje pojasa, vožnja motocikla bez kacige, bacanje opušaka od cigareta kroz prozor automobila, vožnja zaustavnom trakom na auto-putu, parkiranje na mestu za invalide, vožnja u papučama

KAZNE U GRČKOJ:

nedozvoljeno parkiranje 40 do 80 evra; prekoračenje brzine od 40 do 750 evra; nevezivanje pojasa 350 evra; nepoštovanje pešaka 200 evra; vožnja u alkoholisanom stanju od 0,5 do 0,8 promila – 78 evra, od 0,8 do 1,1 promil – 156 evra, preko 1,1 promil – 625 evra; opasna vožnja 700 evra; korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje 100 evra; vožnja u papučama 50 evra

KAZNE U CRNOJ GORI:

nevezivanje pojasa od 40 do 100 evra, vožnja pod dejstvom alkohola od 70 do 2.000 evra (preko 0,05 promila oduzimanje dozvole), ako se na prednjem sedištu vozi dete mlađe od 12 godina, od 60 do 150 evra, ukoliko dete uzrasta do 5 godina nije u sigurnosnom sedištu od 30 do 90 evra, vožnja deteta mlađeg od 12 godina na mopedu ili motociklu do 150 evra, preticanje kolone 450 evra, prelazak preko pune linije 300 evra, neposedovanje reflektujućeg prsluka od 30 do 80 evra, prekoračenje brzine od 450 do 2.000 evra

BOSNA I HERCEGOVINA:

prekoračenje brzine od 15 do 511 evra, vožnja pod dejstvom alkohola od 200 do 500 evra

KAZNE U HRVATSKOJ:

prekoračenje brzine od 40 do 2.029 evra, vožnja pod dejstvom alkohola od 135 do 2.029 evra, nevezivanje pojasa 67 evra, prolazak kroz crveno svetlo od 270 evra do 676 evra, razgovor mobilnim 67 evra, nenošenje kaciga za motocikliste 134 evra

KAZNE U BUGARSKOJ:

nevezivanje pojasa, razgovaranje telefonom tokom vožnje, prolazak kroz crveno svetlo 25 evra; prekoračenje brzine od 5 do 76 evra (ako je prekoračenje više od 40 km/h od dozvoljenog, može da se oduzme dozvola); kazna za parkiranje na nedozvoljenom mestu 5 evra; vožnja pod dejstvom alkohola od 102 do 306 evra; za ponovljeni prekršaj vožnje pod uticajem alkohola kazna je od 511 do 1.022 evra, a dozvola može biti oduzeta u trajanju od godinu do tri godine; za vožnju sa više od 0,12 promila alkohola zaprećcena je kazna zatvora do godinu dana

KAZNE U SEVERNOJ MAKEDONIJI:

prekoračenje brzine od 20 do 300 evra, nevezivanje pojasa 20 evra, razgovaranje mobilnim telefonom 45 evra, vožnja u alkoholisanom stanju od 250 do 400 evra, prolazak kroz crveno svetlo 300 evra, nedozvoljeno parkiranje 45 evra, obavezna vožnja sa svetlima i tokom dana – u suprotnom kazna 35 evra, odbijanje alko-testa 500 evra

Izvor: kurir.rs