Sramota Srbije: Izbacuju Karađorđeviće s Dvora i daju im obveznice koje neće biti naplative

Ima li kraja srpskoj sramoti? Država izbacuje Karađorđeviće sa svog vekovnog ognjišta, tačnije sa Dvora, a na ime štete biće im isplaćena sića, ali ne u novcu, već u obveznicama koje će biti naplative tek za 5 ili 6 godina?!

Naime, kako saznaje naš portal postoji praksa prilikom isplate velike sume novca u slučaju restitucije da se naslednicima na ime štete izdaju obveznice koje će biti naplative tek za 5 godina.

– U mnogim slučajevima restitucije država nema novca da isplati naslednicima te će im biti ponuđene obveznice, koje će kroz neki vremenski period biti naplative. To je za sada samo na nivou ideja, ali koja bi vrlo brzo mogla da bude i sprovedena u delo – kaže naš izvor iz Agencije za restituciju.

Prema njegovim rečima za obveznicama se poseže samo kada su najveće novčane sume u pitanju za isplatu, a u tu kategoriju spadaju i Karađorđevići.

– Karađorđevići spadaju u red porodice kojima je država odredila isplatu najviše sume na ime naknade, tako da i oni mogu da budu u ovoj grupi – kaže nam izvor.

Prema njegovim rečima svi ove obveznice zovu po onoj narodnoj: „Ne lipši magarče do zelene trave“.

Pokušali smo da dobijemo odgovor iz Agencije za restituciju, ali ga, nažalost nismo dobili do zaključenja ovog broja.

Podsetimo na ime odštete Karađorđevićima Srbija je odredila da im se isplati 500.000 evra a da čitav posed koji su vekovima bili njihovi ostane u vlasništvu Republike Srbije.

Ova cifra je najveća moguća odšteta previđena istim onim zakonom na koji su se pozivali iz Agencije kada su utvrdili da Karađorđevići imaju, sada opet zakonsko pravo na povračaj nepokretnosti.

Svi će sada reći, malo li je? Ili nisu zaslužili ni toliko, ali samo se za sekundu stavite u položaj da vas država izbacuje iz vaših domova, koje su gradili vaši dedovi, očevi i da vam za to daje neku svotu novca. Da li ćete i tada ista pitanja postavljati?

Naravno, ovo je prvostepena odluka, a Zoran Živanović, pravni zastupnik prestolonaslednika Aleksandra rekao je za medije da je Upravni sud poništio odluku Agencije kojom su odbijeni zahtevi Karađorđevića da im oduzeti dvorski kompleks bude vraćen ili obeštećen. Ali Agencija ne može sada da donese odluku da obešteti Dvor, jer nema pravo da odlučuje o njemu pre donošenja posebnog zakona.

Prema njegovim rečima ona posebno ne može da donese odluku o obeštećenju za dvorski kompleks i za ostale nekretnine do zakonskog maksimuma od 500.000 evra. To može biti, ističe, zakonski maksimum za isplatu ostale imovine na koju dinastija ima pravo, ali odluka o Dvoru mora se doneti naknadno, u skladu sa budućim zakonom.

Izvor: espreso.rs