Spremite se za vremenski rolerkoster: Sutra prvi sneg, sledeće nedelje 30 stepeni

Sutra je prvi jesenji dan, a po prognozi meteorologa, doneće nam i prve snežne pahulje. Kako navodi meteorolog Đorđe Đurić, na Staroj planini je u sredu moguć prvi sneg.

„U sredu će biti oblačno i veoma hladno, tokom dana sa slabom kišom umerenog intenziteta, a na Staroj planini i planinama Istočne Srbije očekuju se i prve pahulje ove sezone. Ovakva pojava u septembru nije nemoguća, ali se ne dešava tako često“, objašnjava Đurić.

Narednih dana vreme će biti pravo jesenje, sa temperaturama ispod proseka za ovo doba godine, i za 10 stepeni niže.

„Sutra će se maksimalna temperatura kretati od 13 do 17 stepeni, u Beogradu do 15, što je znatno ispod proseka za ovu dekadu septembra, kada srednja vrednost iznosi oko 25 stepeni“, kaže meteorolog.

Ipak, to neće dugo potrajati, pa nas već od petka očekuje otopljenje.

„U petak se nad našim područjem očekuje značajniji porast vazdušnog pritiska, pa će doći do stabilizacije vremena, a ujedno će sa jugozapada uslediti priliv i znatno toplije vazdušne mase. Biće sunčano, sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 21 do 25 stepeni, u Beogradu do 23, a za vikend nam se vraća leto“, navodi on i dodaje da će se maksimalna temperatura u subotu kretati od 24 do 28 stepeni, a u nedelju od 25 do 29, ponegde lokalno i do 30.

Jesen u znaku leta

U ponedeljak se u Srbiji očekuje promenljivo oblačno i dalje toplo vreme, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Sledeće nedelje se očekuje stabilno, sunčano i veoma toplo vreme tokom dana, uz sveže i hladne, ponegde i maglovite noći i jutra. Maksimalna temperatura kretaće se uglavnom od 27 do 31 stepen.

Izvor: srbijadanas.com