Slučaj bake iz Vranja koju deca neće rastužio Srbiju: Nije jedina, ni oca posle lečenja ne žele

Muškarac star 63 godine, koji je nekoliko meseci proveo na lečenju u vranjskom Zdrastvenom centru, privremeno je smešten u Prihvatnu stanicu za stare i napuštene u ovom gradu, jer čak nijedno od njegovo petoro dece ne želi da preuzme brigu o ocu.

Sredovečni Vranjanac najpre je lečen na Internom odeljenju, a zatim na Infektivnom. Potreba za njegovim lečenjem, kažu doktori, realno je prestala pre više od mesec dana, ali on je i dalje njihova briga, jer nema gde da ode.

– Pacijent je medicinski zbrinut i mi smo bili u obavezi da obavestimo socijalne službe. On nema zdrastvenu knjižicu, kao ni stalnu adresu boravka u Vranju – kažu u vranjskom Zdrastvenom centru.

Direktorka Centra za socijalni rad u Vranju Dragana Arsić kaže, da su njihove službe obavile razgovore sa članovima porodice ovog pacijenta.

– Mi smo razgovarali sa njegovom decom, ali su ona odbila da brinu o ocu, zbog čega su protiv njih, po zakonskom postupku, podnete krivične prijave – kaže Arsićeva.

– Sve smo uradili kako bi pacijent iz bolničkih uslova bio smešten u ustanovu socijalne zaštite – kažu.

Ivana Tasić, direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, objašnjava da kada se utvrdi da je pacijent zdrav, onda se smešta u ovu ustanovu, što je juče učinjeno sa ovim čovekom, koji je, kako prenose „Novosti“, poreklom Vranjanac, ali je jedan period života proveo u Sokobanji.

– Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Mi se trudimo da ljudima koji su kod nas smešteni pružimo uslove kakve bi imali u svom domu. Problem je, međutim, što većina njih jako pati za svojom decom – objašnjava Tasićeva.

Sličan slučaj potresao Vranje prošle godine. U novembru prošle godine, Vranje je potresla priča o slepoj i nepokretnoj baki, staroj 87 godina, koju takođe niko nije želeo da uzme iz bolnice iako je majka šestoro dece. Ona se i danas nalazi u Prihvatnom centru u Vranju.

Izvor: kurir.rs