Sledi veliki praznik: Evo šta treba da uradite za Svetog Arhangela Mihaila da vam ispuni želje i molitve

Pravoslavni hrišćani 21. novembra slave veliki praznik Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu jedan od najvećih hrišćanskih praznika i jedna od najčešćih kućnih slava.

Arhangel Mihailo vođa je nebeskih vojski koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji. Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava „onog koji je kao Bog“. Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo. Prvi među arhangelima Arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac – vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima pa zato na njegov dan nikako ne treba siromašne i prosjake oterati s kućnog praga jer možda je baš to Arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih. Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove. Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrlii živi su pred Bogom.

Predanja na ovaj dan kažu da treba pomagati siromašnima i nemoćnima, davati im hranu i piće i reći toplu reč. Za svu vašu dobrotu svetac će vas nagraditi slušanjem molitava i želja. Inače, Sveti Arhangel Mihael najveća je kućna proslava koju hrišćani slave u novembru. Ovogodišnja slava je masna jer 21. novembra pada u četvrtak. Pošto je datum određen, da li će slava biti masna ili posna, određuje se danom u nedelji. Dakle, ako je sreda ili petak, slava će biti posna, dok ostalih dana može biti proslavljena masnom hranom.