Sledi snažno zahlađenje, padavine širom zemlje – drastična promena vremena u naredna 24 sata

Prvi sneg možda nas iznenadi već tokom vikenda koji nam predstoji, ali ako nas ipak zaobiđe, tokom novembra bi svakako trebalo da se pojavi.

Iza nas je stabilno vreme, a pred nama, kako kažu stručnjaci, dinamično. Tokom novembra na nebu će se smenjivati oblaci, donosiće nam najčešće kišu, ponegde i ponekad vetar, a krajem novembra ta kiša bi mogla u planinama i u nizijama da se pretvori u sneg.

Temperature su još u okvirima proseka za ovo doba godine, no krajem meseca pašće ispod proseka, ali ne značajnije.

– Danas će biti suvo u celoj zemlji, od 10 do 14 stepeni Celzijusovih, sledeći dan, u petak sa severozapada dolazi novo naoblačenje koje će doneti kišu. Prvi sneg mogao bi pasti u subotu – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

To zavisi od vrlo malog pomeranja položaja centra ciklona na Mediteranu. U prvom scenariju, kako sada izgleda, ako ciklon bude bliži Jadranu, u celoj našoj zemlji biće hladno i kišovito, u planinskim predelima sneg, a popodne kiša će preći u sneg i u nižim delovima zapadne Srbije.

Ako centar ciklona bude bliži Siciliji, ostaćemo sa prohladnim vremenom, ali bez padavina. Nedelja na severu zemlje donosi vedro vreme, a u ostatku Srbije oblačno i hladno ponegde sa padavinama.

– Kako se približavamo decembru temperature će biti malo niže od proseka. Jutarnje će biti oko nule, dnevne oko 10 stepeni i u nižim predelima moguć je sneg, ali neće se zadržavati. Može doći do jutarnjih mrazeva, ali temperatura neće ići u minus. U Beogradu i okolini u proseku prvi sneg padne 23. novembra, ali prošle zime pao je tek u februaru. Kasnio je čak tri meseca – rekao je meteorolog.

Prema mesečnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda novo jače zahlađenje dolazi nam tokom sledećeg vikenda. Suvo vreme trebalo bi da bude oko 23. novembra uz prve jutarnje mrazeve.

Prva prava zima tokom ove sezone treba da se desi krajem ovog meseca. Hladan vazduh bi tada mogao da se probije sa severoistoka. Tako bismo pravu zimu mogli imati oko 28. novembra.

Prema prognozama RHMZ poslednjih nekoliko dana novembra moguć je sneg. Temperature u Beogradu i Kragujevcu biće od jutarnjih minus tri do osam stepeni tokom dana. Za dva-tri stepena trebalo bi da bude toplije u Novom Sadu i Nišu.

Na Kopaoniku krajem meseca temperature mogu pasti i na minus 10 ujutro, do četiri stepena tokom dana, a na Zlatiboru od minus četiri do sedam stepeni.

Početkom decembra neće biti značajnijih zahlađenja, sneg je moguć posle 8. decembra i uz promenljivo vreme padao bi sve do sredine meseca.

Ipak, bajkovit snežni prizor već su ove godine imali prilike da vide žitelji zapadne Srbije. Sredinom oktobra zabelele su se planine u ovom delu zemlje, ali se sneg vrlo brzo otopio. Najviše je palo na Tari – oko 10 centimetara.

Izvor: blic.rs