Skuvajte ove namirnice i dobićete žutu i crvenu boju: Ovako iskusne domaćice farbaju jaja za Uskrs

Plava, crvena, zelena, žuta, sve ove boje želimo u uskršnjoj korpi, ali mnogi su zaboravili da na prirodna način možemo sami napraviti najlepše boje za farbanje jaja za Uskrs, piše Lovesensa.

Veštačke boje za jaja mogu biti neproverene i rizične po zdravlje, pa ukoliko ne želite da rizikujete, ofarbajte jaja tradicionalniom prirodnim bojama. Mi vam otkrivamo kako da dobijete crvenu i žutu boju od raznih namirnica. Žutu boju za jaja možete napraviti od kurkume, kore organske pomorandže ili limuna, šargarepe, semena celera, kumina i mirođije. Crvena boja jaja najčešće dominira na uskršnjoj trpezi, a nju možete dobiti od ljuski crnog luka, soka od nara, od cvekla i cveta hibiskusa.

Postupak farbanja jaja prirodnim bojama – na jednu šolju iseckanog povrća, voća, soka ili začina dodate jednu šolju vode. Dobijenu mešavinu stavite na šporet i pustite da provri, a onda kuvajte još pola sata. Boja je gotova kada dobijete boju koja je za par nijansi tamnija od boje u kojoj želite da ofarbate jaja. To možete proveriti tako što na beli tanjir sipate nekoliko kapi boje. Ako ste zadovoljni bojom, sklonite šerpu sa vatre i ostavite boju da se ohladi do sobne temperature. Nakon što se ohladi sipajte kašiku sirćeta u boji i promešajte.

Jaja stavite u šerpu, ali tako da budu razmaknuta i prelijte ih bojom. Prelivena jaja bojom ostavite da odstoje u frižideru dok ne dobijete željenu nijansu. Kako bi još lepše boja izgledala, osušena jaja premažite uljem.

Izvor: kurir.rs