Škola kod Kragujevca prva uvela uniforme – Đaci dali predlog, roditeljima pao kamen sa srca

Osnovna škola „Prota Stevan Popović“ iz Čumića kod Kragujevca, prva je u Srbiji koja je uvela uniforme. Predlog su dali sami učenici, a u svemu im je pomogao direktor Aleksandar Jovanović. Kako je ispričao za Telegraf, ideja je nastala kada su se na đačkom parlamentu kao tema spomenule socijalne razlike, te su svi zajedno pokušali da nađu način kako se nijedan đak ne bi izdvajao od drugih u bilo kom smislu.

„Đaci su primetili da se neka deca drugačije oblače od drugih. Ja sam rekao da razlike u oblačenju mogu da se saniraju samo putem uniformi, njima je to bilo interesantno, mada smo imali i anketu gde je 6. razred tražio unoforme, a pretpostavljam da su im roditelji to predložili. Malo su istraživali gde postoje uniforme, kako izgledaju i rešili su kakav dizajn žele, osmislili duks, boju za dečake i devojčice i tako smo počeli“, započinje priču direktor Jovanović.

Čim su napravili probni model učenici su išli od razreda do razreda i pokazali proizvod drugarima. Oduševljenje je, kako kaže direktor, bilo veliko, te danas ne postoji nijedan đak koji se ne pridržava nošenja uniforme, iako ih niko na to ne primorava.

„Imali smo možda jednog đaka kom se ideja nije dopala, ali na kraju je kupio uniformu i nosi je svaki dan, iako nema nikakve prisile. Oseća se veća pripadnost školi, svi su se složili od roditelja do školskog odbora“, kaže direktor.

Bilo je roditelja koji su osetili olakšanje zbog ovakvog poteza škole, jer nisu u dobroj materijalnoj situaciji, a mališani su pokazali svoju humanost velikom podrškom drugara koji nemaju dovoljno novca da kupe odelo za školu.

„Ja sam našao dva sponzora koja su donirala sredstva, pa je cena unforme bila oko 900 dinara, a sva deca koja su socijalno ugrožena i nisu mogla da isfinansiraju dobila su pomoć. Ostali đaci napravili su jesenji vašar i od novca koji su dobili prodajom suvenira i nekih svojih predmeta oni su platili uniforme socijalno ugroženoj deci, tako da su svi na kraju dobili odeću“, objašnjava on.

Kolegama širom Srbije poručuje da inicijativu prepuste deci, kako bi pokazali kreativnost i međusobno se još više zbližili. Direktor je siguran da će ova deca izrasti u poštene i plemenite ljude koji će znati da cene lepa dela, a ne materijalne stvari.

„Sam utisak o pripadnosti školi je veći, drugarstvo i zajedništvo je izraženije nego što je bilo. Oseća se potpuno drugačija i pozitivnija atmosfera za rad. Osnovni cilj naše škole je opstanak sela i ove ustanove u njemu. Da se porodične vrednosti i empatija ka drugom neguju. Ja im želim da pre svega budu dobri judi, a tek onda uspešni i obrazovani đaci“, poručuje direktor koji i sam učestvuje u humanitarnim akcijama i pomaže ljudima u nevolji.

Izvor: telegraf.rs