Šeik na ulici delio telefone i zlatne satove, deci i starima po 50 evra: Uskoro stiže u Beograd, a u Derventi je već napravio pometnju posetom

Više zlatnih satova, telefona i drugih dragocenosti, završilo je u rukama Dervenćana, kao lični dar šeika Taliba bin Sakr al Kašimija, a osim dece, koja su se tog dana zatekla na ulici, stari i nemoćni u Staračkom domu su počašćeni sa po 100 maraka.

Takođe, šeik Talib bi trebalo uskoro da dođe i u višednevnu posetu Beogradu.

Međutim, prvobitno je kao grom iz vedra neba Derventom odjeknula glasina da bi se u šeikovim rukama uskoro mogao naći hotel “Biser” u tom gradu, gde se gost iz Katara smestio sa saradnicima, ličnim kuvarom i obezbeđenjem. To su ipak negirali Mile i Branislav Nović, otac i sin, vlasnici hotela.

„Tačno je da smo još ranije otvorili mogućnost prodaje hotela, ali tu ponudu nismo ni pomenuli, a kamoli o tome pregovarali, kako naš cenjeni gost ne bi, možda, pomislio da je naše gostoprimstvo i prijateljstvo proisteklo iz interesa“, kaže Mile Nović.

Mlađi Nović pojašnjava da je reč o uzvratnoj poseti šeika kojeg je on pre više meseci slučajno upoznao. Poseta Derventi je, zapravo, uzvratna za šeikovo izuzetno gostoprimstvo Novićima u Sarajevu.

„Derventa ne pamti da je jedan takav gost, a pogotovo vladar, izuzetnom jednostavnošću, neposrednošću i širokim srcem, razgalio srca i naprečac pridobio simpatije njenih žitelja koji su ga upoznali“, priča Branislav.

Svako dete koje je sreo celivao je u glavu, a korisnike Staračkog doma ljubio u ruku i, takođe, novčano častio.

U toj ustanovi kažu da nisu mogli ni da sanjaju da će ih “neko sa strane” izgrliti kao najrođenije, častiti “stotkom”, i to još šeik. Naravno, darovao je i osoblje hotela, domaće obezbeđenje, a za najmlađe Noviće u Londonu su poručeni najnoviji telefoni.

Ipak, nije išlo sve tako bajno, saznaju Novosti.

Neki gradski zvaničnici prvobitno su se pojavili u sportskoj i lovačkoj odeći. Tek kada su im deca putem interneta proverila da je šeik Talib član porodice Al Kašimi, vladara jednog od sedam emirata u sastavu UAE, sa mnogobrojnim objektima, ne samo u BiH, vratili su se nešto prikladnije obučeni.

Šeik Talib je prisustvovao kupu Dervente u latinoameričkim plesovima, zajedno sa čelnim čovekom opštine, Miloradom Simićem, koji je iznenada prispelom gostu poželio dobrodošlicu.

Šeik je rekao i da je očaran ljudima i gradom sa izvanrednim položajem, jednako udaljenim od prestonica kao što su Beograd, Zagreb i Sarajevo.

„Nadam se da ćemo u ovaj prelepi grad dovesti arapske investitore i turiste u cilju njegovog daljeg razvoja“, rekao je šeik.

Navodno, šeik će uskoro više dana boraviti i u Beogradu gde ćemu pomenuti Novići organizovati vožnju avionom iznad grada.

Izvor: kurir.rs