Sednica Kriznog štaba je završena: Dr Darija Kisić o novom radnom vremenu za kafiće u zatvorenom prostoru

Posle današnje sednice Kriznog štaba epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da radno vreme kafića i restorana u zatvorenom prostoru produžava se do 23 sata.

– Rad kafića i restorana se u zatvorenom produžava do 23 sata. Što se tiče broja ljudi on je limitiran veličinom prostorije, budući da je razdaljina koja mora da bude 1,5 metara i takva mora da bude organizacija stolova – istakla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Odlazak u restorane i kafiće nije nešto što je obavezno, kaže ona i dodaje da svako treba da proceni individualni rizik i ako se odluči za takav rizik, mora da poštuje preporuke.

– Razmatrali smo održavanje manifestacija, iako je povoljnija situacija, mislimo da još uvek ne treba da dozvolimo, veliki su napori uloženi da bude povoljna situacija da bismo sad popustili – zaključila je Kisić Tepavčević.

Ona je komentarisala i trenutnu epidemiološku situaciju kod nas, regionu i Evropi.

– Ukoliko se osvrnemo na prethodne dve nedelje, kumulativna incidencija u našoj zemlji je bila 14 na 100.000, mi smo zemlja u Evropi sa najnižom stopom zaražavanja. U prethodnoj nedelji je bila stopa učestalosti 7 na 100.000. U Crnoj Gori je 100 puta veći rizik od zaražavanja nego u našoj zemlji – rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević nakon zasedanja Kriznog štaba.

Ona je istakla da to nije slučajno, da je to odraz preventivnih mera i savesnosti naših građana.

– Napominjemo da postoje zemlje koje su imale povoljnu situaciju, gde se situacija promenila u roku u nedelju ili dve dana. To pokazuje da moramo da istrajemo umerama – zaključila je ona.

Izvor: blic.rs