Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević: Tačka 10 o priznanju Kosova trajno uklonjena, a ne odložena

Kako je danas savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila, tačka 10 o priznanju Kosova nije odložena za godinu dana, kako tvrdi opozicija, već trajno izbačena iz sporazuma.

„Ta tačka je izbačena, nije promenjena i to nije vremenski uslovljeno. U sporazumu ne piše da će za godinu dana ponovo da bude revidirana ili vraćena ta tačka“, rekla je Suzana gostujući na TV Prva.

Ističe da je Beograd uspeo i ime sporazuma da promeni, tako da to nije sporazum Srbije i Kosova već Beograda i Prištine i dodaje da je to velikih uspeh.

Vasiljević je potvrdila informacije koje su se mogle čuti da je prethodno sve bilo na ivici odnosno da se sastanak prekine i da se naša delegacija vrati u Srbiju.

„Imali smo nanzake da će se tako nešto naći dan uoči kada smo stigli tamo. Vučić kada dođe do problema, gde mora da donese neku važnu odluku, toliko je koncentrisan i to veče nije progovorio ni reč“.

Ostalo je da se vidi kako to saopštiti SAD da će biti kraj pregovora ako se nađe sportna tačka o priznanju Kosova.

Nakon što se Vučić sastao sa vrhom američke admisrtacije, pošto su tu bili i Ivanka Tramp i O’Brajan i Grenel i video da se nalazi ta tačka 10, saopštio je da ne može da nastavi pregovore ako se bude nalazila ta tačka, to jest da „Srbija ne može da pristane na ovako nešto, niti može niti želi da prizna Kosovo“, kaže Vasiljević.

Usledila je pauza od sat i po, prenosi Vasiljević, koja je iskorišćena za konsultacije, američka strana verovatno sa predsednikom Trampom, a Vučić sa svojim timom i Beogradom.

Upitana kako komentariše to što je Aljbin Kurti na Tviteru posle konferencije za novinare Samoopredeljenja objavio da obaveze koje je u Vašingtonu potpisivanjem sporazima preuzeo premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti „ne obavezuju“ Samoopredeljenje „kada se budu vratili u kabinet“, Vasiljević je rekla da je to izjava o namerama potpisana u prisustvu predsednika SAD, što je obavezujući dokument.

Kaže da se američka administracija strogo drži toga da ko god da je na vlasti da se poštuju soprazumi koje su potpisale prethodne vladi.

„Biće tu velikih pritisaka i od strane međunarodne zajednice i na nas i na Prištinu. Sve to govori koliko je pozicija Srbije teška“.

Na pitanje da kako vidi komentar Ivice Dačića na koji je takođe Grenel odgovorio i da li je to u tvitu Grenela bio „smeh ili podrugljiv smeh“, rekla je da se Grenelov komentar više odnosio na ozbiljnost onoga što je dogovoreno u Vašingtonu, pošto zna da će srpska strana ispuniti sve što je uradila.

Izvor: kurir.rs