Savetnica predsednika Srbije otkriva: U naredna 24 sata odluka o zatvaranju ova 3 grada – nove drastične mere

Lekari u Srbiji su rekli da još ne treba zatvarati tri grada Beograd, Niš i Valjevo, koji su najveće žarište korona virusa, a da će ta mera biti sagledana u naredna 24 sata, kaže savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

– Mislim da je većina medija na visini zadatka, i situacija je bolja nego u vreme poplava jer novinari sada proveravju informacije koje stignu putem društvenih mreža – kaže Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije.

Onda dodaje da je predsednik u dogovoru sa premijerkom i lekarima od prvog dana doneo odluku da javnost odmah obaveštava o svemu što se dešava i da nema sakrivanja činjenica i brojeva.

– Bolje je upozoriti ljude na ono što se dešava kako bi barem na taj način sprečili da se ova pandemija širi brže i u većem obimu – kazala je ona.

Ko će se obratiti javnosti dogovaraju se predsednik i premijerka, kao i stručni tim lekara, pri čemu premijerka i predsednik objašnjavaju poteze Vlade, a lekari su tu za stručne informacije, koji u ovoj situaciji imaju glavnu reč.

Što se tiče 3 žarišta u Srbiji, Niša, Beograda i Valjeva, ona kaže da će u toku naredna 24 sata biti saopštene nove mere, a da se ne zna da li će doći do zatvaranja ovih mesta, što bi podrazumevalo da ne postoji putni transport, odnosno da niko ne može da uđe i izađe iz njih, što je jedina sigurna varijanta da ne dođe do širenja zaraze po celoj zemlji.

– Lekari u Srbiji su rekli da još ne treba zatvarati tri grada Beograd, Niš i Valjevo, koji su najveće žarište korona virusa, a da će ta mera biti sagledana u naredna 24 sata, kaže savenica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Vasiljević se osvrnula i na kolektivnu izolaciju o kojoj se mnogo priča od juče:

– Nažalost u ovakvom vremenu nema mesta razgovoru o luksuzu i komforu, kada dođete u Sajam ja nisam sigurna da li je bitno da li su vam nokti nalakirani i da li možete da se tuširate svakih 5 minuta, bitno je spasiti živote. Nijedna bolnica nije dizajnirana da bi vama bilo lepo, već da biste brže ozdravili.

Hala na Sajmu je najbolji prostor za ovu svrhu, zbog više izlaza i ventilacije, ocenili su kineski stručnjaci, a otkrila je ona.

– U ovoj situaciji vi imate neprijatelja kog ne vidite – dodala je.

Ni velika društva nisu imuna od ovakve vrste panike, otkrila je ona, kao i da je Angela Merkel u video pozivu otkrila i da ljudi u Nemačkoj panično kupuju toalet papire i nudle.

– Panika postoji svugde, u većini evropskih marketa robe više nema, naše prodavnice su pune, Srbija se reorganizovala…- zaključila je ona.

Otkrila je da svi članovi kabineta predsednika, uključujući i predsednika, prolaze sve mere pri ulasku u državne institucije, meri se temperatura, dezinfikuju ruke i slično…

Izvor: kurir.rs