Šansa za ekstra zaradu: srpski poljoprivrednici proizvodiće najskuplje lekovito ulje na svetu

U Pomoravlju su tradicionalno najzastupljenije žitarice kukuruz i pšenica. Međutim, novo vreme donosi i nove trendove u proizvodnji, pa je sve više poljoprivrednika koji se bave uzgojem ruža koje prodaju kao rezano cveće, ali i za potrebe medicine, kozmetike i kulinarstva.

Kako kaže jedan proizvođač iz Ribara kod Jagodine, najskuplji proizvod koji on prodaje najelitnijim restoranima u Beogradu jeste slatko od ruža.

Uzgajivači ruža u Pomoravlju želeli bi da proizvode „ružino ulje“ koje ima široku primenu i veoma lekovita svojstva. Ovo ulje je na veoma visokoj ceni u svetu jer je za jedan litar etarskog ulja, u zavisnosti od kvaliteta, potrebno od tri do pet tona ružinih latica.

„Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B, C, D i E, njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka“, kazao je Miodrag Simić, savetodavac Pojoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug.

„Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih cvetova. Za pet mililitara ulja potrebno je prikupiti 12.000 cvetova što ga čini veoma skupim preparatom“ objašnjava Simić.

Ružičnjacima odgovaraju mesta zaklonjena od vetrova, sunčana strana i ravan do blago nagnut teren.

Izvor: kurir.rs