Samo 0,6 odsto pozitivnih: Ulazak u Srbiju bez testa i izolacije

Počevši od 22. maja, za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane. Svim osobama koje ulaze u Srbiju biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj vi*us još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak na sednici Vlade – saopštila je juče Vlada nakon sastanka kriznog štaba i dodala:

– S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu. Svi članovi, s lekarima na čelu, apeluju na građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima.

PCR testovi, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Srbije, dok će za studente i maloletna lica testiranje i dalje biti besplatno, odlučio je krizni štab.

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“, izjavila je da je jučerašnji procenat pozitivnosti od 0,64 odsto najniži od kada se vrši aktivan nadzor u Srbiji.

– Poslednjih dana smo imali nešto veći broj obolelih, ali to je isključivo zbog širenja infekcije unutar zatvorenih kolektiva, određenih radnih organizacija – rekla je Kisićeva i dodala da je poslednjih nedelja izuzetno povoljna epid**miološka situacija u svim delovima Srbije, da su svi indikatori povoljni, da epidemijski tok ide u željenom pravcu i da se nije razmatralo o pooštravanju mera.

Ona je apelovala na sve građane da se pridržavaju ličnih mera zaštite kojima će štititi i sebe i druge.

– Na sednici kriznog štaba predloženo je da se otvore, još juče u toku dana, administrativni prelazi između centralne Srbije i Kosova i Metohije – rekla je Kisić Tepavčević

– Svaki procenat pozitivnih koji je ispod pet odsto je zadovoljavajući rezultat. Ne govorimo o otvaranju novih ko*id-centara, već o postupnom zatvaranju postojećih. Neke privremene bolnice biće u stanju mirovanja, ali spremne da opet prime pacijente. U Srbiji je malo težih kliničkih formi vi*usa, ali ih i dalje ima – rekao je direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

Izvor: kurir.rs