Sami očistite tepih kao u servisu: Izgledaće kao da ste ga upravo doneli iz prodavnice

Letnje vreme obično iskoristimo da odnesemo tepih na pranje, a ako želite da budete najčistiji mogući i sami ga možete očistiti tako da izgleda kao da je upravo donet iz servisa.

Pranje tepiha spada u kućne poslove koje svi izbegavamo jer je potrebno mnogo truda, čak i kada želite samo da uklonite fleku iz jednog njegovog dela, jer to i podrazumeva klečanje i mnogo trljanja. Međutim, postoje i mnogo brži, lakši i jednostavni načini da oribate tepih tako da izgleda novo.

Prvo treba da dobro usisatetepih i pri tome vodite računa da obuhvatite vlakna iz svih uglova – ne vucite četkom samo napred-nazad, već usisavajte i dijagonalno i horizontalno, sa svih strana, kako biste pokupili svu prašinu i eventualnu prljavštinu.

Zatim uzmite pamučnu krpu, umočite je u sirće i njom temeljno pređite preko celog tepiha.

Nakon toga, drugu krpu dobro nakvasite vodom, pa preko sipajte sodu bikarbonu i ovim prebrišite ceo tepih.

Ostavite da odstoji tridesetak minuta, dok soda bikarbona ukloni mirise i prljavštinu i sirće uništi bakterije. Nemojte da brinete zbog neprijatnog mirisa jer će brzo ispariti.

Ponovo ga usisajte nakon što se tepih prosuši, da biste pokupili ostatak sode, a rezultat će biti čist i sjajan tepih bez mirisa, kao da je tek donet iz prodavnice.

Izvor: glossy.espreso.co.rs