Ruski predsednik opleo po Crnogorcima: Vladimir Putin više nego jasan, brani Srbiju

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dobio je žestok politički šamar iz Rusije sa Vladimirom Putinom na čelu, i to zbog odnosa režima iz Podgorice prema Srbiji!

Đukanović je, naime, oštro kritikovan iz Rusije zbog pokušaja da po svaku cenu poništi srpski identitet u Crnoj Gori, do te mere da se čak ne ustručava da falsifikuje istoriju i udara na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC).

– Praksa pokazuje da pokušaji formiranja sopstvenog nacionalnog identiteta isključivo na osnovu poricanja istorijskog iskustva i prekida veza sa susedima, a s nadom u svetlu evroatlantsku budućnost, vode samo do povećanja konfrontacije u regionu, koji je, i bez toga, opterećen brojnim izazovima – saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Izrazili su nadu da će se stvoriti uslovi za povratak razvoja rusko-crnogorskih odnosa na uzajamno korisnim osnovama.

Opasnost za region

– Crna Gora i Rusija imaju značajan potencijal za saradnju, ali se te mogućnosti ne koriste

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić kaže za Kurir da su iz Rusije ukazali da je politika Mila Đukanovića pogubna, te da su mnogi potezi koje je povukao zapravo čist udar na Srbiju.

– Jasno je da su svi udari na viševekovni srpski identitet u Crnoj Gori, od pokušaja falsifikovanja istorije, udara na SPC i srpske korene, u stvari udar na Srbiju. Iz Moskve konstatuju da je takva Đukanovićeva politika pogubna ne samo za odnose dve države, već vodi ka destabilizaciji celog regiona – navodi Milačić.jer je Podgorica izabrala prozapadni kurs razvoja – konstatovali su iz ruskog resora diplomatije u odgovoru podgoričkim Vijestima na pitanje kakvi su trenutni odnosi dveju zemalja.

Izvor: kurir.rs