Ruski predsednik jasan o Kosovu i Metohiji, Putin uzdiže Srbiju: Vratite srpsku vojsku na Kosovo

Zahtev šefa Kremlja o poštovanju Rezolucije 1244 može da promeni stanje. Njegove reči su vrlo moćne, kažu sagovornici Kurira. Predsednik Rusije Vladimir Putin u Beogradu je ponovio da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, koja predviđa prisustvo srpske vojske i policije na Kosovu, mora da se poštuje.

To može dovesti do vraćanja vojnih i policijskih snaga u našu južnu pokrajinu, jer su reči ruskog predsednika vrlo moćne, ocenjuju sagovornici Kurira.

Putin ističe da je Rusija, isto kao i Srbija, zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna, ali da su „kosovske vlasti preduzele neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju“.

– Prema rezoluciji 1244, predviđena je mogućnost prisustva srpskih policajaca i graničara na teritoriji Kosova. Gde su oni? Gde je to? Ništa nema… Neophodno je da se s većim poštovanjem odnosi prema međunarodnom pravu. Samo u tom slučaju može da se bori za pravedno rešenje – rekao je Putin prilikom posete Srbiji.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže za Kurir da je Putinova podrška najznačajnija koju Srbija ima.

– Putin je svetskoj javnosti i međunarodnim faktorima javno iz Beograda postavio pitanje zašto se ne poštuje Rezolucija 1244. Njegove reči su snažne i značajne, a proces vraćanja vojske i policije se možda i hoće desiti, ali ne već sutra, jer su to stvari na kojima se radi polako. Bitno je da se Srbija kreće u trendu koji je pozitivan i koji nam ide u koristi, a ne u korist separatizma i ekstremizma – kaže Jovanović.

Diplomata Vladislav Jovanović smatra da, posle ovoga, Srbija nije sama u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

– Putin je s pravom ukazao na jednu od odredbi Rezolucije 1244 – pravo Srbije da pošalje jedan broj carinika i policajaca na granicu s Albanijom. Nju su do sada zapadni članovi Saveta bezbednosti gurali u stranu. Smatrana je prevaziđenom, ali je ona obavezujuća za sve, a pre svega za Savet bezbednosti – rekao je Jovanović i podsetio na odredbu da 250.000 Srba ima pravo da se vrati svojoj kući na Kosovu, što se takođe nije ispunilo.

Takođe, podsetimo, nedavno se spekulisalo da bi Rusija mogla da utiče i na to da se pitanje rešavanja Kosova vrati u Savet bezbednosti UN umesto što se o njemu odlučuje uz posredovanje EU.

Izvor: kurir.rs