Rijaliti škola usred Beograda podelila javnost: Pometnja nastala zbog kamera u učionicama

Roditelji učenika prvog razreda XIV beogradske gimnazije nezadovoljni zbog video-nadzora, pitaju se da li je to obrazovna ustanova ili vaspitno-popravni zavod.

Roditelji su se obratili kabinetu ministra prosvete, kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predsedniku Foruma beogradskih gimnazija, kao i medijima. U dopisu su naveli da je razumljivo da kamere nadziru školske hodnike i dvorište, ali da njihovo prisustvo u učionicama predstavlja kršenje ljudskih prava i sloboda:

„Zato se kao roditelji pitamo da li našu decu šaljemo u obrazovno-vaspitnu instituciju ili u kazneno-popravni zavod“, navodi se u njihovom saopštenju.

Roditelji su telefonskim putem kontaktirali sa direktorkom škole, koja im je rekla da kamere u učionicama nisu u funkciji, ali, kako navode, nije negirala njihovo postojanje:

„Na konstataciju da je ovo jedina škola u Srbiji u kojoj su učionice pokrivene kamerama, direktorka je odgovorila da je zauzeta i spustila slušalicu“, navode roditelji.

„Ne želimo da naša deca pohađaju XIV rijaliti gimnaziju, kako im se vršnjaci iz drugih škola često podsmevaju“, zaključuju u svom dopisu. Iz kabineta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti za Kurir kažu da su ovim povodom već formirali predmet čim su im se obratili roditelji.

Izvor: kurir.rs