Republička izborna komisija (RIK) donela odluku: Glasanje se ponavlja na 117 biračkih mesta

Republička izborna komisija (RIK) donela je rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta, s obzirom da na tim mestima nisu mogli da se utvrde rezultati glasanja.

Kako je na sednici RIK-a rečeno, ponavljaju se izboru u određenim mestima Srbiji, jer se u kutijama nalazi više glasačkih listića nego što je birača glasalo.

Član RIK-a Željka Radeta rekla je da zapisnici dostavljeni RIK-u nisu dovoljni za odlučivanje o ponavljanju glasanja na tim biračkim mestima i zatražila „otvaranje džakova“ i ponovno prebrojavanje listića.

„Ovo nije dovoljno da se raspravlja, treba da se izvrsi uvid u izborni materijal. Kako možemo bez uvida u materijal da znamo da li je ukupan broj birača tu greška, možda je greška u drugoj stavki“, navela je Radeta.

Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a rekao je da RIK postupa isključivo u skladu sa uputstvom koji su članovi doneli pre nekoliko meseci.

„U ovim situacijama, kada ne možemo da utvrdimo na osnovu zapisnika volju birača, niti ćemo da je prekrajamo, niti da preturamo po džakovima, već ćemo po uputstvu da ponovimo glasanje na tim biračkim mestima, s obzirom na to da birački odbor nije utvrdio rezultate“, zaključio je Dimitrijević.

Neka od mesta na kojima će biti ponovljeno glasanje su pojedina birališta na Vračaru, Čukarici, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Bačkoj Topoli, Sečnju, Subotici, Zrenjaninu, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Novom Sadu, Loznici, Šapcu, Inđiji, Valjevu, Ljuboviji, Rakovici…

Izvor: kurir.rs