Rekla mi je da je siroče i primila sam je u kuću, a onda mi je preotela supruga

Imamo veliku kuću, deca su nam u inostranstvu, sin u Nemačkoj, ćerka u Italiji, a velika kuća je veliki trošak kada zvrji prazna. Odlučili smo da iznajmimo jedan sprat, opremljen, pristojan nameštaj, fini uslovi za život, šteta je da sedi prazan. To je bila moja ideja, a sada čupam kosu, bolje da nisam usta otvorila a ne da to predložim! Doselila se mlada „studentkinja“, stavila sam pod navodnike jer više ne znam šta je istina, a šta nije u vezi nje.

Predstavila nam se kao studentkinja. Doživljavala sam je kao sopstvenu ćerku, bila je ljubazna prema meni i ostavljala je utisak lepo vaspitane devojke. Kad bih nešto kuvala, ili bih joj odnela hranu ili bih je zvala da siđe da jede s nama. Zvala sam je na kafu ili čaj, zaista mi je prirasla srcu. Suprug i ja smo bili pažljivi prema njoj i voleli smo je kao ćerku. Barem sam je ja tako volela, a moj suprug…

Želela sam da se brinem o njoj, s jedne strane, jer mi je nedostajala ćerka, a s druge strane, njena priča me je dirnula. Rekla mi je da se sama školuje, da je siroče, da je odrasla sa bakom i da je nedavno ostala i bez nje, da ima finansijskih problema i da je zbog toga iznajmila sprat kod nas. Verovala sam u sve njene laži.

Dešavalo se da je nema po ceo dan i celu noć, a bilo je i dana kada nije izlazila iz sobe. Ali to mi nije bilo neobično jer sam mislila da studira, a kad je bila vani, radila je. Rekla je da je često menjala poslove jer joj nisu plaćali. Jednog dana kada sam se vratila sa pijace, zatekla sam je kako sedi na stepeništu u providnojj haljini iz koje se sve videlo. Pušila je cigaretu.

Bila sam potpuno iznenađena njenim ponašanjem i izgledom. Prišla sam joj i onako majčinski je pitala šta radi tako obučena i prstom pokazala na haljinu. Bez da me pogleda, odgovorila mi je: – Odmaram, posle avansiranja za naredna tri meseca kirije…

Bila sam oblivena hladnim znojem, nisam mogla da verujem šta sam čula, u zemlju sam propala. Ćutala sam, mislila sam da priča gluposti, da je možda pij.na, a onda sam njega videla: moj muž je silazio niz stepenice. Šta da vam pričam dalje, bruka i sramota. Počeo je sa njom da živi, treba mu mlada. Znam da ga iskorišćava zbog novca, a njega hormoni udarili u glavu, ne mogu da mu dokažem da ispada glup.

Ili će skončati, ili će ga ostaviti zbog neke bolje prilike. Sada on živi gore sa njom, a ja u prizemlju. Vratiće mi se, znam to.. ali sramota koju sada proživljavam nikada neće biti izbrisana i zaboravljena.