Recept koji će uspeti i početnicima: Evo kako da kiselite kupus – pretakanje rasola nije potrebno

Svež kupus bogat je hranljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, manjim količinama natrijuma, a povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorišćenje kalcijuma u organizmu. Kiseljenjem kupusa poboljšavaju se njegova nutritivna i lekovita svojstva.

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kiseli kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom, narandžom i paprikom.

Sastojci: Osim kupusa potrebno je 1 kg soli na 30 kg kupusa, gušća pamučna krpa i kamen ili tegla zapremine 1,5 l.

Priprema: Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure. Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale. Naliti vodu dva prsta iznad kupusa.

Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač. Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode. Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena. So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola. Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana.

Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

Izvor: kurir.rs