Razvod pod stare dane – Šta mislite kome je bolje?

Kada se razvedete u poznim godinama, život može i te kako da bude dobar. Mnogo zavisi od toga šta ste hteli u životu.

Ovo je život Slavice i Momčila . Slavica je za preko 30 godina braka naučila da bude nenametljiva, tiha, krotka i pokorna. No, jednog dana Momčilu je dosadilo u braku.

Razvod nakon decenija braka je veoma težak. Deci je uvek najteže, bez obzira na godine.

Teško je promeniti ono što se činilo nepromenljivim tokom mnogih godina. Međutim, ove promene mogu biti početak nekog novog, srećnijeg života. Iako se to ne završava srećno za sve, jer mnogo zavisi od toga ko se za šta u životu borio. Pročitajte priču o Slavici i Momčilu, jer ovaj par nije jedinstven. Mnoge danas čeka ista ili slična sudbina.

„Ovaj par je živeo u susednom selu pored nas. Momčilo i Slavica. To je bila porodica za primer. On ima 58, a ona 55 godina. U braku su preko 30 godina. Imaju troje dece, već odraslih, skućenih, samostalnih, sa sopstvenim porodicama i takođe imaju dvoje unučadi.

Godinama je radio u opštinskoj upravi, a ona je bila domaćica. Brinuli su o velikoj kući, bašti, poljima, pilićima, patkama, kozama, voćnjaku … Ali izgleda da mu je jednog dana dosadilo. Tako je govorio ljudima, da mu je u životu bilo jako dosadno i da je želeo da ga živi i sa nekoliko avantura.

I tako je došlo do razvoda. Ova porodica koja je služila kao primer nama ostalima, posle više od 30 godina braka se raspala. Sve njihove „prljave stvari“ izašle su na videlo.

Momčilo nikada nije terao Slavicu da nađe neki posao. Umesto toga, kad god je želela da se negde zaposli, sprečavao ju je rekavši: „Ženi je mesto u kući“.

Kako bi njoj moglo da bude dosadno kad je imala toliku kuću za održavanje, čuvanje životinja, odgajanje dece?

Ovakav način života je odgovarao Momčilu. Zarađivao je dovoljno novca, pa bi, stigavši kući, odlazio u krevet posle ručka i odmarao se. Nikada nije imao vremena da se igra sa decom jer je radio …

Slavica bi otišla u lokalnu prodavnicu i tamo kupovala „na recku“, a kasnije bi Momčilo to platio. U selu se mislilo da tako štede, ali zapravo je to bio izveštaj za Momčila, koliko i na šta ona troši. Slavica nije imala novca i zato je morala da kupuje „na recku“.

Pošto su svi u selu imali računar, i Momčilo ga je kupio. Kada bi ga Slavica pitala za nove šerpe i posuđe, rekao bi joj : „Šta ima veze ako se kuva u starim?“

Tako je Slavica naučila da bude mirna, tiha, neupadljiva, uvek na usluzi. A Momčilo se dosađivao. Registrovao se na svim društvenim mrežama i tako upoznao Anicu.

Anica je bila knjigovođa u jednom preduzeću, bila je mlada i lepa. I iako je među njima postojala razlika od 23 godine, Momčilu to nije smetalo, naprotiv, on se preporodio pored nje. Zbog nje se osećao kao mladić.

Kupio je luksuzni automobil, a kasnije i motocikl. Govorio je ljudima: „Štedeo sam ceo svoj život, koliko ću još da živimi? Sada mogu malo da potrošim, sve sam to sam zaradio.

Slavica se nije prepirala sa njim, zaboravila je kako se to radi, jer je bila nevidljiva više od 30 godina.

Razvod je bio veoma težak. Momčilo je sve uzeo, samo je priznao da su im kuća i imanje zajednički. Za manje od nedelju dana prodao je sve, tri puta jeftinije i podelio novac.

Požurio je sa svojim delom da kupi stan. Anica i Momčilo kupili su stan u gradu, a ona mu je pomogla da nađe posao u firmii.

Slavica je takođe napustila selo. Zaposlila se kao spremačica u školi. Njen prvi pravi posao, plaćen, imala je 55 godina. Sa svojim delom novca kupila je malu garsonjeru na periferiji grada.

Verovatno mislite da se Momčilo fantastično proveo u ovoj priči: sa mlađom ženom, stanom, novim poslom …

Ne, nije. Mlada žena ima velika očekivanja, a Momčilo nije mogao podneti tu rasipnost. Ona ne toleriše kao Slavica, ne poštuje ga kao Slavica.

A šta se dogodilo sa njom? Sad ne može da shvati koliko je srećna. Ne može se naviknuti na činjenicu da je ona sebi najvažnija … “

Kada se desi razvod pod stare dane, to takođe može doneti sreću. Zavisi od toga ko šta želi u životu!