Radio kao građevinac i nije bio plaćen: Zoran sada prodaje jagode na ulici da bi preživeo (FOTO)

U poslednje vreme se mnogo priča o odlasku mladih u inostranstvo, ali ne odaze samo mladi. Iz Srbije nam odlaze i zanatlije, majstori.

Najveći problem kod onih koji odlaze je taj što rade na crno bez plate i ono najgore rizikuju svoj život – kaže Zoran Verbić koji je odlučio da za naš portal govori o svom radu u jednoj građevinskoj firmi za koju je radio.

Rad na crno na građevini ne samo da je opasan po zdravlje, već radnik ne uživa nikakva prava. Dešava se da rade po više meseci, troše novac na hranu, put do posla, a za to ne dobijaju svoje unapred dogovorene dnevnice odnosno satnice, a o zdravstvenom osiguranju nema govora, a tek o penzionom ne vredi polemisati.

– U građevinsku firmu „Progress construction“ sam sa još jedanestoro ljudi došao u nadi da ćemo raditi po prijavi. Rečeno nam je da ćemo biti plaćeni četiri evra na sat i da će nas posle nekoliko dana prijaviti legalno. Međutim, to se nije desilo ni posle nekoliko meseci – započinje priču Zoran i dodaje da su sve građevinske firme iste, samo ih je ova, kako kaže, malo više zavrnula.

Zoran prepričava na kakve su reakcije naišli kada su tražli teško zarađeni novac.

– Pošto nismo dobili uplatu duži period, nekih mesec i po dana, otišli smo kod nadređenog i tražili novac, a dobili smo dogovor da možemo da ih tužimo ako nam ne svidi. Dakle, nisu nam rekli ni sačekajte, imamo taj i taj problem, biće novca ili slično, već tako hladno nastupaju ubeđeni da im ništa ne možemo, jer su sveni da nad drže na crno, iako nije bio takav dogovor- jada se ovaj namučeni građevinac koji priča u ime svih njegovih kolega koje, su kako kaže, prevarene i izigrane.

Pošto im se smučilo da slušaju nadređene koji im govore kako njih zakon štiti, njih 12 radnika je odlučilo da se udruži, angažuje advokata, presavije tabak i tuži poslodavca.

– Nama je advokat rekao da je sasvim dovoljan dokaz to što je radnik na ulazu u građevinski prostor beležio naša imena, dolazak i odlazak kako bi nam kasnije satnice bilo isplaćene, njegov potpis, kao i minimum dva svedoka da potvrde da smo radili kao i šta smo sve istrpeli tamo – kaže Zoran.

On dodaje da je inspekcija izlazila na teren baš kako bi utvrdila ima li radnika na crno, ali da su vlasnici firme i zaposleni u administraciji uvek imali neki papir koji bi ih pokrio i opravdao.

Zoran je mišljenja da je posao na građevini veoma rizičan, ali i s druge strane veoma tražen posao, a da se može reći da u Srbiji ima kvalifikovanih radnika i onih koji hoće da rade, ali zbog ovakvih situacija oni jednostavno, odlaze u Nemačku gde će raditi u normalnim uslovima.

– Kolega se povredio na brusilici. Zapalila mu se nogavica i izgorela, a posle mu je rečeno da nije radio mnogo, već samo 71 sat u jednom mesecu i prethodnom oko 200 sati – kaže Zoran koji se nada da će traženi novac dobiti putem suda, kada već nije moglo dogovorom i lepom rečju.

Nakon svega im je iz firme rečeno da oni nisu ispunli dinamiku radova, što je po Zoranu samo izgovor za neplaćanje, kao i da se za neke nepravilnosti mora skrenuti pažnja radniku da bi u buduće mogao da zadovolji kriterijume.

– Očito nisu svesni da je ono što duguju po svakom radniku sasvim dovojno za tužbu, ako i ono što posedujemo kao dokaz – kaže za kraj razočarani građevinski radnik Zoran koji sada primoran da prodaje jagode na ulici kako bi išta zaradio.

Povodom ovog slučaja pokušali smo da stupimo u kontakt sa nadležnima iz firme Progress construction, ali se do objavljivanja ovog teksta, na žalost, nisu javili.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević početkom godine je rekao da će biti nastavljena odlučna borba protiv sive ekonomije i rada na crno i u njoj neće biti povlašćenih.

Pored toga, saopštio je da je u 2018. obavljeno više od 70.000 inspekcijskih nadzora, što je do sada maksimum.

„Zajednički cilj je da iskorenimo sivu ekonomiju i rad na crno, Verujem da ćemo u ovoj godini to i uspeti i da će rada na crno biti mnogo manje”, rekao je Đorđević, koji je zahvalio i inspektorima na požrtvovanom radu.

Izvor: espreso.rs