Radiće samo apoteke, marketi i pumpe – kompromis deli od najnovijih mera

Krizni štab će danas u 15 sati doneti odluku da li će prihvatiti pooštrene
mere koje predlaže medicinski deo ili će odustati od zaključavanja,
za šta se zalaže i Grad Beograd.

Medicinski deo kriznog štaba na sednicu dolazi s istovetnim zahtevom koji su izneli i u ponedeljak – da se na minimum nedelju dana zatvori sve, osim apoteka, prodavnica prehrambene robe i benzinskih pumpi.

S druge strane, oni koji zastupaju ekonomske aspekte kažu da bi se mogao pronaći kompromis, pa da za vikend bude sve zatvoreno, izuzev pomenutih objekata, a da od ponedeljka do petka radno vreme bude skraćeno do 18 časova. Predsednik Aleksandar Vučić je već rekao da je Srbija daleko od uvođenja vanrednog stanja.

Epidemiolog i član kriznog štaba dr Predrag Kon istakao je da epidemiološka situacija ne može da se ignoriše i da je ona u Beogradu katast.ofalna.

– Ostajemo pri našem stavu da zatvaranje kafića i restorana nema alternativu. Jasno nam je da bi to trebalo da traje najmanje 2-3 nedelje, ali znamo da iz raznih razloga to nije moguće. Međutim, svako smanjenje kontakata koje onemogućava okupljanja sada mnogo znači – rekao je Kon.

Njegova je procena, a dele je i ostali članovi medicinskog dela kriznog štaba, jeste da će u narednih 10-ak dana biti porasta broja zaraženih i da je najefikasniji način da se zaustavi prenošenje zaraze da se sve zatvori na 21 dan. Međutim, to bi uticalo na ekonomiju, te stoga traže da se zaključavanje svede na barem sedam dana.

Član kriznog štaba dr Mirsad Đerlek govorio je o velikom problemu u kojem bismo mogli da se nađemo:

– Transmisija virusa je enormno brza, na kriznom štabu i Vladi je jedan od najtežih zadataka od početka epidemije. Moramo da vidimo šta bi značio lokdaun i da budemo jasni – znači smanjena javna potrošnja, pad proizvodnje i izvoza, i ono što je najbolnije za nas, pad BDP. Zdravlje ljudi i ljudski životi moraju biti na prvom mestu. Ubeđen sam da će krizni štab i Vlada doneti najbolju odluku za sve.

Izvor: kurir.rs