Prve fotografije ostataka podmornice Titan: Izvučene krhotine – Evo šta je ostalo od „igračke za bogataše“

Delovi podmornice Titan koja je doživela imploziju na dnu Atlantika kada je krenula ka olupini Titanika izvučeni su na obalu.

U ovoj pomorskoj nesreći poginulo je pet osoba. Veliki komadi metala istovareni su jutros sa broda Horizon Arctic na pristaništu kanadske obalske straže u Sent Džonsu u Njufaundlendu u Kanadi. Ubrzo su bili pokriveni velikim ceradama pre nego što su ih dizalice podigle na kamione koji su ih odvezli na procenu, piše Daily Mail.

Inače, reč je o podmornici veličine kamiona koja prima pet osoba, a roni s četvorodnevnom zalihom kiseoka. Kompanija svoje eksluzivno putovanje na dno okeana, gde je potonuo Titanik, naplaćuje oko 250.000 dolara, a osim ove ekspedicije, planirane su još dve za jun 2024. godine.

Podmornica koja je nestala krenula je na osmodnevno putovanje koje kreće iz Sen Džonsa u Njufaundlendu udaljenim 370 kilometara od mesta olupine. Uključeno je spuštanje do olupine, a potom vraćanje na površinu. Putovanje do olupine Titanika traje oko osam sati.

Podmornica Titan je sposobna da zaroni dovoljno duboko da stigne do olupine Titanika. Na sajtu kompanije OceanGate-a stoji i da je podmornica teška 10.432 kilograma i da može dostići dubinu do 4.000 metara.

Izvor: telegraf.rs