Profesor Vladeta Jerotić: Samo ako posedujete ove sposobnosti i osobine, možete sebe nazvati zrelom ličnošću

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, religije i filozofije. Od 1984. godine bio je član Udruženja književnika Srbije, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalog i Povelje srpskog lekarskog društva 1993. godine, Ordena Svetog Save I stepena 2001. godine i Nagrade Dositej Obradović 2014. godine za životno delo.

U knjizi „Čovek i njegov identitet“ Jerotić je objasnio koje su to sposobnosti koje bi individua trebalo da razvije da bi se smatrala zrelom ličnošću.

Po njemu, moramo najpre poći od činjenice da nema potpuno zrele ličnosti ili, kako se to stručno kaže, ličnosti koja bi bila potpuno integrisana. Postoje samo stupnjevi zrelosti koji se, više ili manje, približavaju ovoj zamišljenoj, idealnoj celini ličnosti.

Ukratko, ovo su najvažniji kriterijumi u psihologiji koji određuju snagu čovekovog Ja, odnosno pokazuju stepen njegove zrelosti:

· Sposobnost da budemo nezavisni

· Sposobnost za voljenje nekog drugog, a ne samog sebe

· Sposobnost podnošenja neprijatnosti, bola i patnje

· Sposobnost kontrolisanja sopstvenih nagona i impulsa

· Posedovanje zrele, a ne infantilne savesti

· Umerena agresivnost bez reakcije besa ili mržnje, ali i bez preterane bojažljivosti

Po rečima profesora Jerotića, svako od nas mora najpre da odgovori na pitanje koliko je sam na sebi postigao i šta je uradio sa svojim urođenim i zadobijenim talentima. Tek tada možemo da se okrenemo društvu, jer nema zrelog društva bez zrelih individua.

Izvor: stil.kurir.rs