Profesor Petar Kočović upozorava da su narednih 6 dana ključni za borbu protiv trećeg talasa – Srbija ušla u crvenu zonu

Prof. dr Petar Kočović rekao je jutros da svakodnevno radi prognoze porasta broja obolelih od korona virusa, ali da ovakvu „eksploziju“ u Evropi nije mogao da predvidi.

Prof. Kočović je pojasnio da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000) i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

– Nemci su uveli ljubičastu zonu, a ako gledamo broj zaraženih u nekim zemljama, mogli bismo uvesti i recimo tamnoljubičastu zonu. Izrael je, na primer, imao više od 1.100 obolelih na 100.000 ljudi, a Srbija je tada imala 20. Crna Gora je imala u jednom trenutku 620 obolelih, a sad su na 550 – kaže Kočović.

Srbija se drži fantastično, mada nije više najbolja u Evropi. Naša zemlja od juče, kako kaže, ima 32 obolelih na 100.000 stanovnika.

Dodaje da će treći talas u Srbiji biti gotov oko Nove godine, ali naglašava da je reč o dugoročnoj prognozi koja je sama po sebi i neprecizna.

– Ušli smo u crvenu zonu i trend rasta će se nastaviti narednih šest dana. Ako budemo uspeli da izbegnemo ono što se dešava u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori onda možemo da očekujemo da sve bude kako treba – kaže Kočović.

Internista pulmolog prim. dr sci. med. Branislav Gvozdenović objašnjava da 10-15 odsto težih bolesnika koji zahtevaju hospitalizaciju, vrlo brzo razviju i zapaljenje pluća, koje je vrlo intenzivno.

– Zapaljenje pluća može da se razvije za samo dva-tri dana i može dovesti do veoma teškog stanja pacijenta, do nedostatka vazduha, pada kiseonika u krvi i vrlo često moramo da obezbedimo podršku disanju – kaže dr Gvozdenović.

U ovakvim slučajevima se, kako kaže, primenjuju sve mere i lekovi poput remdesivira.

– Prethodno je to bio hidrohlorokin s kojim nismo baš dobro prošli, zatim najnoviji lekovi poput deksametazona… To su lekovi koji se primenjuju kod najtežih slučajeva, ima ih u Srbiji i prepisuju se prema lekarskoj proceni – kaže dr Gvozdenović.

Izvor: pink.rs