Profesor Jugoslav Blagojević pobedio crnogorski sistem: Proterali ćirilicu iz njegove gimnazije, a on uspeo da je vrati (VIDEO)

Profesor Gimnazije „Petar Prvi Petrović Njegoš“ Jugoslav Blagojević uspeo je da se u ovoj danilovgradskoj školi izbori za upotrebu ćirilice i pobedi sistem.

Ova gimnazija postala je poznata po tome što njeni učenici obeležavaju svaku godišnjicu NATO-a otkada zvaničnog spomena države na taj događaj nema.

Profesor Blagojević kaže da je njegov progon počeo dolaskom nove direktorke u školu, a poklopio se sa progonom ćirilice iz crnogorskog školstva, pa i iz Gimnazije u Danilovgradu.

„Sve što se dešavalo pokazalo je da je direktorka Nataša Latković imala nalog od ministra prosvete Damira Šehovića da spreči performanse učenika kojima su branili ćirilicu i obeležavali godišnjicu NATO agre.sije u našoj školi. Smatrala je da sam ja jedan od glavnih organizatora, ako ne i glavni organizator tih aktivnosti“, priča Blagojević za Sputnjik.

U pokušaju da se odubre, prvo je zatražio da se saopštenja učenicima i profesorima štampaju i na ćirilici. Ali pošto nije bilo razumevanja, odlučio je da ne dozvoli čitanje saopštenja na svojim časovima dok škola ne ispuni njegov zahtev.

„Zbog toga je usledio disciplinski postupak, sa očitom namerom da me udalje iz škole. Međutim, sledila je odlučna reakcija mojih sadašnjih i bivših učenika, kao i građana Danilovgrada, koji su stali u moju zaštitu, na čemu sam im neizmerno zahvalan, pa je disciplinski postupak okončan mojim kažnjavanjem sa umanjenjem plate, dva meseca po 15 odsto“, kaže kažnjeni profesor.

Profesor se posle obratio ombudsmanu i Prosvetnoj inspekciji, koja je direktorki naložila da je obavezna da poštuje ravnopravnost ćiriličnog pisma koja je garantovana po Ustavu Crne Gore.

A onda je podneo i tužbu Osnovnom sudu u Danilovgradu tražeći poništenje odluke škole o disciplinskom postupku.

„Sudija Nina Radunović je kao pravi partijski DPS-a sudija presudila, čak dva puta, prihvatajući argumente direktorke, ali je sudija Višeg suda u Podgorici Verica Sekulić dokazala da još ima časnih sudija u crnogorskom pravosuđu, koje sude po zakonu, te je donela jedinu ispravnu odluku, prihvatajući sve moje zahteve iz tužbe“.

Tako će direktorka, odnosno škola, sada morati da plati sudske troškove i vrati profesoru novac oduzet od plate, sa odgovarajućom kamatom.

„Ovo što sam doživeo nije ništa u odnosu na ono što su doživeli profesori iz Nikšića pre izvesnog vremena, kada je njih 27 ostalo bez posla zato što nisu prihvatili preimenovanje srpskog jezika u crnogorskim školama. Takođe se nadam da će protesti, odnosno litije koje se sada organizuju, a koje su biblijskih razmera, pravo čudo božje, dovesti do neke reakcije. Da ne mogu proći bez posledica po dosadašnju vlast“.

Profesor Blagojević nedavno je pružio podršku koleginici iz Bara, Radi Višnjić, čiji su đaci na času likovnog crtali štrumpfove na trobojci, jer smatra da je još jedna žrtva režima iz Podgorice.

Izvor: rs-lat.sputniknews.com