Prodaja je više nego duplirana, a jedno mesto oborilo je sve rekorde – Srbi pazare vikendice

Vikendice su među najtraženijim nekretninama u Srbiji. Najnoviji podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je u trećem kvartalu ove godine prodaja vikendica i više nego duplirana u odnosu na isti period lane.

Za pomenuta 3 meseca u Srbiji je prodato 454 vikendice, a u istom periodu 2019. godine 225. Iako bi mnogi očekivali da je prodaja bila najintenzivnija na srpskim planinama, jezerima i poznatijim odmaralištima, trend je zapravo suprotan. Tako je zapažen rast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja.

Najviše vikendica prodato je u Beogradu – 45. Na drugom mestu se nalazi Novi Sad, gde je zabeležen i najveći skok. Naime, u trećem kvartalu 2020. u novosadskom regionu pazareno je 35 vikendica, dok je u ovom periodu prošle godine prodato samo 8 objekata, što je rast od 4,5 puta. Po 5 vikendica prodato je u Nišu i Kragujevcu.

Posmatrano po opštinama najviše vikendica u prvoj polovini ove godine prometovano je na teritoriji opštine Inđija (98), Beočin (45), Novi Sad (33), Grocka (29), Sremski Karlovci (28).

“Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. godini nego što je bio slučaj u 2019. godini. Interesantno je da je skok u povećanju prometa vikendica zabeležen tokom drugog kvartala 2020. godine i ovaj trend je nastavljen i u trećem kvartalu”, navodi se u izveštaju RGZ.

Najskuplji kvadratni metar stana prodat u Srbiji tokom 3. kvartala bio je u „Beogradu na vodi“ i koštao je 9.013 evra, a za taj stan koji je i najskuplje plaćen u ovom periodu izdvojeno je 883,8 hiljada evra, navodi se u Izveštaju o tržištu nepokretnosti koji je danas objavio Republički geodetski zavod.

Najskuplja kuća prodata je u Brzakovoj ulici na Savskom vencu i koštala je 1,15 miliona evra. Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta bila je u Novom Sadu gde je u Kaću dostigla 25 evra, a najviša ugovorena cena u Kuli odnosno Ruskom Krsturu kada je 102 hektara prodato za 1,3 miliona evra.

Izvor: blic.rs