Priča bake koja će vam pokazati kako je lako biti srećan

Malo pre 8 sati ujutro, 92-godišnja baka Tatjana već je bila odevena, diskretno našminkana, uredno počešljana.

Spremna je za useljenje u starački dom.

Njen suprug je nedavno izgubio život, pa baka sada nema drugog izbora. Useljava se u dom gde će biti neko ko će se brinuti o njoj. Uprkos satima i satima strpljivog čekanja, sedela je ozbiljna i nepomična i nasmešila se samo jednom – kada su joj rekli da je njena soba spremna.

Na putu do lifta, medicinska sestra je objasnila kako će izgledati njena sobica. Biće zavese koje liče na prozore. „Oh, svideće mi se zavesa“, bilo je prvo što je baka Tatjana rekla sa oduševljenjem deteta koje je upravo dobilo igračku iz snova.

Sestru je uplašila preuranjena reakcija i moguće razočaranje, pa je pažljivo rekla:

„Bako, sačekajmo pa ćemo prvo videti. Možda vam se neće svideti”.

„Nije bitno. Sreća je ono o čemu ste unapred odlučili. Kako izgleda moja nova soba, ne zavisi od rasporeda i izbora nameštaja, već od načina na koji moj mozak radi. To je odluka koju donosim svakog jutra, čim se probudim. Imam izbor – da provedem ceo dan u krevetu razmišljajući o svojoj bolesti i delovima tela koje više ne osećam ili da svakodnevno osećam radost i zahvalnost. Svaki dan to doživljavam kao poklon i dok sam živa, misliću samo na lepe uspomene “- rekla je ova baka medicinskoj sestri, dodajući:

„Starost je kao da imate bankovni račun. Tada vadite novac koji ste ostavljali i odvajali tokom svog života. Savetujem vam da na svoj račun stavljate što više srećnih trenutaka i lepih uspomena“, rekla je starica u jednom dahu medicinskoj sestri, a zatim ponovo ućutala.

Kasnije je otkrila svojih 5 prilično jednostavnih pravila za srećne ljude koje primenjuje tokom svog života. A to su: Očistite svoje srce od zlobe, očistite mozak od brige, živite što jednostavnije, dajte koliko možete i ne očekujte previše.